ŽIVOT BEZ AUTOMOBILA: Danas završava europski tjedan mobilnosti!

Čista, zajednička i inteligentna mobilnost središnja je tema ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti, koji je bio obilježen od subote 16. do petka 22. rujna. Grad Rijeka predvodi ovogodišnje inicijative mobilnosti u Hrvatskoj, jer je Ciottina ulica, od Kapucinske crkve do Jadranskog trga, bila pretvorena u pješačku zonu.

Europski tjedan mobilnosti promovira održivo kretanje, sprečavanje emisije štetnih plinova te kvalitetniji način života u urbanim sredinama. Ovogodišnji tjedan kretanja poziva na dijeljenje. Akcija “Dijeljenje te vodi dalje” izravno poziva vozače da inoviraju svoj privatni prijevoz, rekao je Srđan Škunca iz Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje. Želimo podučiti ljude kako ponuditi svoj privatni prijevoz i drugim kolegama i prijateljima, naročito kad idu na posao i s posla. Ekonomski i ekološki je isplativije da se u automobilu vozi više ljudi. Taj trend je već zaživio, primjerice u Industrijskoj zoni Kukuljanovo, gdje se kolege mijenjaju pa svaki tjedan drugi vozi ekipu s posla, što se svima isplati, zaključio je Škunca. Grad Zagreb također aktivno sudjeluje u ovom EU projektu.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisao je prošli tjedan Povelju Europskog tjedna mobilnosti (ETM) kojom Zagreb ponovno potvrđuje sudjelovanje u Europskom tjednu mobilnosti radi usmjeravanja pozornosti na rješavanje problema zagađenja zraka prometom motornih vozila, jednog od najvećih problema današnjice. Podsjetivši na gotovo 250 biciklističkih staza i osobito na činjenicu da je Zagreb 2012. proglašen Europskim gradom mobilnosti, između 2.200 gradova, zagrebački gradonačelnik napomenuo da: “sad smo se ponovno kandidirali i dobit ćemo, pobijedit ćemo.” Današnji dan je Dan bez automobila, jer je središte Zagreba zatvoreno za automobilski promet, a u 18 sati na spoju Preradovićeve i Tesline ulice krenut će tradicionalna “Zagrebačka žbica”, vožnja biciklima zagrebačkim ulicama.

Komentiranje nije dozvoljeno.