RECIKLIRANJE TETRAPAKA: Stopa recikliranja kartona za piće porasla na 47 posto

Europske tvornice papira lani su u 20 postrojenja preradile 430.000 tona kartona koji je služio u industriji hrane i pića. Europa sada reciklira gotovo polovicu kartonskih materijala koji se koriste za pakiranje napitaka. Stopa recikliranja ove vrste kartona dosegla je 47 posto u 2016. godini, što je rast od 7 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Strukovna udruga Alliance for Beverage Cartons and the Environment (ACE) ističe da je svijest i potreba recikliranja na europskom kontinentu u snažnom porastu, budući da je još 2005. stopa recikliranja ove kartonske ambalaže bila ispod 30 posto. Odvojeno prikupljanje je ključni element u bilo kojoj vrsti recikliranja, a kontinuirano povećanje stope recikliranja kartona za piće diljem Europe pokazuje da se kartonski napitci sve više skupljaju a to nam olakšava recikliranje, priopćili su iz ove strukovne udruge.

Na području cijele EU sve je više okolišnih i zelenih aktivista koji glasno postavljaju pitanja o milijardama šalica kave i plastičnim bocama koje se svake godine nekontrolirano bacaju u komunalni otpad, pa ova tema postaje važan segment djelovanja lokalnih samouprava u naprednijim zemljama, koje redovito osiguravaju posebna mjesta za odlaganje i odvajanje ove vrste ambalaže.

Komentiranje nije dozvoljeno.