PRVI REZULTATI PILOT PROJEKTA: Hotel Osijek za 11% smanjio otpad od hrane

U hotelu Osijek predstavljeni su dosadašnji rezultati pilot projekta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost „Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste“, te priručnik za hotele kao vrijedan alat za smanjenje količine otpada od hrane. Projekt je pokrenut u dva hotela u Hrvatskoj – u Osijeku i Puli, s ciljem provođenja radnih metoda u hotelskim kuhinjama zahvaljujući kojima bi se smanjio otpad od hrane.

U uključenim hotelima su održane radionice za djelatnike, na kojima su upoznati s primjerima hotela koji već posluju prema principu planskog upravljanja hranom, pravilnog čuvanja namirnica i procjenama realnih količina obroka.

„U hotelu Osijek dobiveni podaci pokazuju da je količina otpada od hrane po obroku gosta smanjena za oko 11% u odnosu na početno mjerenje u lipnju, što znači da postoji potencijal za smanjenje s obzirom na primjenu preporuka. S hotelskim osobljem smo krenuli od mjerenja ukupne količine otpada od hrane, po deset kategorija i podijelili ih na meso, jaja, kruh, mlijeko i mliječne proizvode. Ono što smo još dobili kao rezultat je i smanjenje količine kruha, čak do 50% od početnih mjerenja“, kazala je voditeljica Službe za provedbu EU projekta i koordinatorica pilot projekta Vesna Cetin Krnjević iz Fonda. „Ovakvi rezultati su postignuti i zato što je hotel Osijek uz velike tanjure poslužio i manje tanjure tako da gosti imaju izbor kako bi na svoj tanjur uzeli količinu hrane koju mogu pojesti. Ovime nije u cilju gostima uskratit količinu hrane koju će pojesti, već spriječiti da se hrana koja ostaje na tanjuru baca“, nadodala je Cetin Krnjević.

Na predstavljanju je više puta istaknuta i važnost utjecanja na svijest hotelskih gostiju, jer su i oni dionici ovog projekta bez čijeg doprinosa kroz promjenu prehrambenih navika prilikom uzimanja hrane ne bi bilo moguće ostvariti ciljeve smanjenja otpada od hrane, odnosno u konačnici smanjenja biorazgradivog otpada koji se odlaže na odlagalištima.

Komentiranje nije dozvoljeno.