IZABRANI NAJBOLJI SMART I ECO CITY GRADOVI: Završeno natjecanje portala Gradonačelnik.hr i Jutarnjeg lista

Rijeka, Koprivnica, Krk i Osijek ovogodišnji su pobjednici u Smart i Eco City kategorijama ovogodišnjeg izbora za Najbolji grad kojeg održavaju portal Gradonačelnik.hr i Jutarnji list. Titulu najboljih, odnosno najpametnijeg velikog i srednjeg grada u Hrvatskoj obranili su Rijeka i Koprivnica, a u kategoriji malih gradova pobjedu je odnio grad Krk. Osijek je, pak, dobio titulu grada s najuspješnijim zelenim politikama.

Za titule su se u finalu, podsjetimo, borili još i Dubrovnik, Karlovac, Sisak i Zagreb (veliki grad), Zaprešić, Đakovo, Jastrebarsko, Šibenik i Zaprešić (srednji grad), te Donji Miholjac, Hvar, Pregrada i Zlatar u kategoriji malih gradova. Uz Osijek, u finale za nagradu Eco City ušli su još Poreč i Šibenik.

Proglašenju je prisustvovao i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić koji je istaknuo da je tema održivih gradova ključna tema budućnosti, te da će naredna financijska perspektiva biti usmjerena upravo u smjeru održivog, zelenog, kružnog, obnovljivog gospodarstva.

„S obzirom na narednu financijsku perspektivu Europske unije, kao i nacionalni plan oporavka i otpornosti, očekujem od lokalne samouprave još jači angažman u kvalitetnim rješenjima u gospodarenju otpadom, primjeni obnovljivih izvora u proizvodnji energije i drugim zelenim politikama. U tome ćete imati potporu Vlade i države. Budite kreativni, budite inovativni, pomičite granice, nije važno samo sudjelovati, važno je i pobijediti, a mi ćemo biti vjetar u leđa“, poručio je ministar.

Komentiranje nije dozvoljeno.