ZAPOČELI RADOVI NA IZGRADNJI KANALIZACIJE U VRBOVCU: Gradi se 55 kilometara mreže

Otvoreni su 190 milijuna kuna vrijedni radovi na aglomeraciji Vrbovec čijom će realizacijom kanalizaciju dobiti 13 sela i pet gradskih ulica na vrbovečkom području te će se priključenost stanovništva na kanalizacijsku mrežu povećati s dosadašnjih 37,6% na 83,3%, dok će gospodarski objekti biti 100% pokriveni.

„Projekt se sastoji od izgradnje oko 45 kilometara kolektora i 6 kilometara odvodnog kolektora od uređaja za pročišćavanje do Lonje i izgradnju uređaja za pročišćavanje na Beljavinama. U Vrbovcu u ovom trenutku upravljamo s oko 45 kilometara kanalizacijske mreže, a sada s izgradnjom još novih 55 kilometara možete samo zamisliti koliko podižemo razinu komunalnog standarda“, objasnio je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten.

Gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj istaknuo je da u ovako velikim projektima europski fondovi nemaju alternativu. „Milijuni eura iz EU fondova dolaze ponovno u naš grad. 220 milijuna kuna vrijedi vodovod u gradu Vrbovcu i okolnim općinama, a kanalizacija 150 milijuna kuna“, rekao je Kralj.

O važnosti i veličini projekta govorio je i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. „Kao inženjer mogu reći da ovakav zahvat niste imali u povijesti, ali i u odnosu na brojna druga mjesta u Hrvatskoj, jako je malo ovakvih primjera s toliko puno radova na relativno malom prostoru. Radi se o 300 kilometara linijskih objekata“, istaknuo je Đuroković.

Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, simbolično je presjekla vrpcu te na taj način označila početak radova uz riječi: „Najvažnije je da će građani dobiti javnu odvodnju i kvalitetnu i zdravu pitku vodu. Kada vidimo da će s ovim projektom više od 80 posto građana biti priključeno na sustav javne odvodnje i gotovo 100 posto gospodarstava, čime ispunjavamo direktivu, možemo reći da je aglomeracija uspjela“, rekla je Kos.

Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, a ukupna vrijednost bespovratnih EU sredstava, koje je ugovorila tvrtka Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije, iznosi 101.532.059,45 kuna. Rok za izvođenje radova je 26 mjeseci.

Komentiranje nije dozvoljeno.