Pitka voda: SAD stipendijama motivira učenike za inovacije

Nestašica pitke vode jedan je od glavnih problema u svijetu, stoga je pronalazak novih načina kako do pitke vode zasigurno jedno od značajnijih pitanja budućnosti. Desalinizacija putem Sunčeve energije privlači najviše pažnje stručnjaka, ali i mladih inovatora koji traže nova rješenja i tako doprinose većoj dostupnosti vode. Nagradom od 10.000 USD nagrađen je učenik srednje škole na Floridi za svoj izum „Nova metoda za ublažavanje krize vode u Ugandi“.

Svjetski tehnološki lider u digitalnim tehnologijama za ispis i snimanje, RICOH već 15 godinu za redom dodjeljuje nagradu za održivi razvoj. Ovogodišnji pobjednički projekt je komora za desalinizaciju pitke vode korištenjem solarne energije i autohtone tropske trave Pennisetum purpureum. Ova brzorastuća biljka gotovo je sveprisutna u Ugandi, a ima niske potrebe za vodom i hranjivim tvarima. Komora za desalinizaciju koristi sunčevu svjetlost za zagrijavanje do temperature od cca 93°C (odnosno 200F), što dovodi do destilacije vode i kondenzacije pitke vode u cijevi.

Nakon toga, voda se odvodi dalje potrošačima, a biljka, tzv. slonova trava može se koristiti kao stočna hrana ili gorivo. Prema procjenama, oko pola hektara zemlje zasađene ovom biljkom primjenom metode solarne desalinizacije može zadovoljiti godišnje potrebe za vodom sela od 122 osobe. Ovo rješenje učenika Michaela Chena moglo bi, upotrebom lokalnih resursa, ne samo osigurati vodu stanovnicima nego i povećati autonomiju i sigurnost te smanjiti vrijeme provedeno u potrazi za vodom.

Komentiranje nije dozvoljeno.