OTVORENA PRVA GEOTERMALNA ELEKTRANA U HRVATSKOJ: Energijom opskrbljuje gotovo cijeli Bjelovar

Ministar zaštite okoliša i energetike dr.sc. Tomislav Ćorić i predsjednik Uprave turske grupacije MB Holding Muharrem Balat u Cigleni kraj Bjelovara svečano su otvorili prvu geotermalnu elektranu u Hrvatskoj. Velika 1 je trenutno najveća elektrana u kontinentalnoj Europi s binarnom tehnologijom, a u punoj je proizvodnji od ožujka 2019. godine od kada je isporučila više od 55 GWh električne energije kojom se uspješno opskrbljuje skoro cijeli Bjelovar.

Ovaj projekt je dokaz kako je Republika Hrvatska zemlja primjer u smislu poticanja razvoja novih, čistih izvora energije te primjene novih znanja u cilju dobroga upravljanja prirodnim resursima. Naš je zadatak uspostaviti okvir koji će potaknuti investitore na ulaganja kako bi nam potencijali obnovljivih izvora energije dugoročno donijeli korist i stvorili temelj energetske održivosti – rekao je ministar Ćorić.

Muharrem Balat je objasnio kako dobro projektirane i pravilno održavane geotermalne elektrane mogu dugi niz godina proizvoditi električnu energiju tijekom 24 sata svih 365 dana u godini.  Riječ je o proizvodnji energije koja ne emitira ugljik u okoliš i zadovoljava potrebe ovog energetskog doba.

U Veliku 1 investirano je 325 mil. KN, a njezinim pokretanjem otvoreno je 10 radnih mjesta u lokalnoj zajednici, dok je tijekom gradnje, koja je trajala dvije godine, na njoj radilo 15-ak domaćih tvrtki.

Komentiranje nije dozvoljeno.