ODRŽIVI TRANSPORT: Javni prijevoz u Helsinkiju bit će u potpunosti obnovljiv do 2020.

Nastojanja gradskih vlasti Helsinkija oko ulaganja u obnovljive izvore energije dodatno su intenzivirana te će svi gradski autobusi, radni strojevi i druga teška vozila do 2020. prijeći na napredna biogoriva proizvedena od ostataka i otpada.

Očekuje se da će ovaj prijelaz značajno doprinijeti smanjenju emisija CO2 te NOx, NO2 i sličnih čestica. Ova je promjena rezultat projekta Smart & Clean, koji ima za cilj učiniti Helsinki jednim od najodrživijih i ekološki najprihvatljivijih gradova u svijetu. Trenutno grad raspolaže s flotom od 1.400 autobusa, koji godišnje naprave oko 360 milijuna putovanja uz potrošnju od 40.000 tona goriva. Već je osmišljen i projekt monitoringa – Bio-Sata, koji će pratiti učinke na kvalitetu zraka, energetsku učinkovitost i potrebe za servisnim uslugama.

Očekuje se da će emisije čestica biti smanjene za 30%, a emisije stakleničkih plinova za 80-90% u skladu s metodologijom navedenom u Direktivi EU o obnovljivim izvorima energije, čime se Helsinki i Finska potvrđuju kao snažni predvodnici naprednih EU praksi.

Komentiranje nije dozvoljeno.