ONEČIŠĆIVAČ PLAĆA: Hoće li troškove čišćenja i sanacije plaža u Nizozemskoj snositi Švicarci?

Nizozemske vlasti podigle su tužbu protiv švicarske brodarske kompanije MSC za nadoknadu troškova čišćenja ostataka više od 270 teretnih kontejnera. Kontejneri, od kojih su neki prevozili opasne kemikalije, pali su početkom mjeseca s jednog od najvećih svjetskih kontejnerskih brodova, MSC ZOE, tijekom oluje u Sjevernom moru u njemačkim vodama u blizini otoka Borkum.

Čišćenje kontejnera s nizozemskih plaža

Nakon havarije, kontejneri su otplovili prema nizozemskim vodama. Do sada je locirano njih oko 35, a ostatak je izgubljen u moru. Nizozemske su vlasti pokrenule kaznenu istragu u vezi s tim incidentom, jednom od najvećih takve vrste na obali Nizozemske.

Tek uslijed ovakvih događaja, koji uzrokuju nemjerljive posljedice za okoliš, značajnija se pažnja posvećuje pitanjima okolišne odgovornosti. U ovom će slučaju nizozemske vlasti putem suda tražiti naknadu štete u ovom prostranom močvarnom području poznatom po biološkoj raznolikosti. Akciji čišćenja pridružilo se i 100 vojnika, a lokalne vlasti i volonteri već su prikupili tone otpada nekoliko kilometara od obale. Brodarska kompanija u svom priopćenju navodi kako je izravno poduzela mjere za čišćenje te surađivala sa specijaliziranim timovima.

Komentiranje nije dozvoljeno.