MODERNIZACIJA VOZNOG PARKA HŽ-a: Premijer Plenković najavio izdašna ulaganja u željezničku infrastrukturu

Predstavnici HŽ Putničkog prijevoza i Končar – Električnih vozila potpisali su u utorak ugovor o kupoprodaji 21 elektromotornog vlaka za gradsko-prigradski i regionalni prijevoz. Ugovor je vrijedan gotovo 845 mil. KN, a 85 posto sredstava stići će iz EU fondova.

Ovim ugovorom HŽ nastavlja modernizaciju voznog parka s 11 elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski i 10 elektromotornih vlakova za regionalni prijevoz. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i premijer Andrej Plenković te istaknuo kako je jedan od prioriteta Vlade nastavak rada na što kvalitetnijem prometnom povezivanju Hrvatske. Dodao je i kako je Vlada proteklih godina puno ulagala u prometnu infrastrukturu, autoceste, ceste, mostove, luke i zračne luke te da je sada na redu željeznica. “Naš plan je u sljedećem desetljeću investirati oko tri milijarde eura u željezničku infrastrukturu, odnosno u njezinu modernizaciju”, istaknuo je premijer.

Ministar mora, pometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je da su novi elektromotorni vlakovi domaći proizvod, što znači da se potiče domaća proizvodnja, ali i izvoz te najavio daljnja ulaganja. „U sljedeće četiri godine starost željezničkog voznog parka, koja je sada 40-ak godina, bitno će se smanjiti“, poručio je.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić rekao je da će novi vlakovi pružati puni komfor putnicima i unaprijediti uslugu te tvrtke, dok je predsjednik Uprave Končar – Električnih vozila Josip Ninić istaknuo da je ta tvrtka dobila posao na međunarodnom javnom natječaju, što znači da je prepoznata njihova kvaliteta.

Rok isporuke prvoga elektromotornog vlaka za gradsko-prigradski prijevoz je 24 mjeseca po potpisivanju ugovora, nakon čega će biti isporučeno još 10 tih vlakova, a potom će uslijediti isporuka 10 vlakova za regionalni prijevoz. Krajnji rok isporuke svih vlakova je prosinac 2023. godine.

Novi elektromotorni vlakovi bit će niskopodne kompozicije, a postizat će brzinu od 160 kilometara na sat. Vlakovi u gradsko-prigradskom prijevozu imat će kapacitet od 130 sjedećih i 385 stajaćih mjesta, a u regionalnom 209 sjedećih i 222 stajaćih mjesta.

Komentiranje nije dozvoljeno.