NAJVEĆA BROWNFIELD INVESTICIJA U DUGOM SELU: EU dodijelila 12,2 mil. KN za uređenje kulturnog centra

Grad Dugo Selo objavio je kako će zapuštena povijesna palača grofova Drašković u centru grada za dvije godine postati moderan kulturni centar. Riječ je o trenutačno najvećem projektu Grada u vrijednosti od 14,4 mil. KN, a za koji su dodijeljena bespovratna sredstva EU u iznosu od 12,2 mil. KN.

„Projekt uređenja ove zgrade koji je pokrenuo prijašnji gradonačelnik Boris Mahač izuzetno je važan projekt za Grad Dugo Selo jer se radi o brownfield lokaciji. Ostavštinu naših predaka privest ćemo funkciji na ovako značajan način. Ovaj projekt među svim projektima koje smo uspjeli realizirati tijekom protekle godine je kruna svega – gotovo 15 milijuna kuna koji će građanima Dugog Sela donijeti novi kulturni sadržaj“, rekao je gradonačelnik Nenad Panian i dodao kako će Dugo Selo postati europski grad značajan u kulturnom i poduzetničkom smislu.

Projekt revitalizacije zgrade kao „brownfield“ lokacije, u samom centru grada Dugog Sela doprinosi zaštiti, obnovi i valorizaciji kulturne baštine. Objekt je kao kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara RH pod oznakom P5393 (historicistička palača s kraja 19. stoljeća čiji su prvi vlasnici bili grofovi Drašković). Ista zgrada će biti revitalizirana i u potpunoj funkciji do kraja 2023. godine. Građevinsko-infrastrukturni radovi započet će početkom sljedeće godine nakon provođenja postupka javne nabave i trajat će do kraja studenog sljedeće godine, naglašavaju iz Dugog Sela.

U prizemlju će se nalaziti muzejski stalni postav sa svetomartinskom baštinom, tradicijom templarskog reda te eksponatima industrijske povijesti grada, na katu će biti multifunkcionalna dvorana Gradske vijećnice, dok će se u potkrovlju nalaziti  sedam učionica za edukativne sadržaje s mobilnim pregradnim stijenama za prilagođavanje potreba održavanja skupova, koncerata i događanja.

Komentiranje nije dozvoljeno.