USPJEŠNA ADRIATIC CEMETERY DAYS KONFERENCIJA: „Komunalni standard grobalja je odraz civilizacijskog dosega!“

U rovinjskom hotelu Lone održana je ovogodišnja Adriatic Cemetery Days konferencija koja je ponovno okupila predstavnike pružatelja pogrebnih usluga, komunalnih tvrtki, jedinica lokalne i regionalne samouprave, nevladinih udruga, dobavljača tehnologija, ali i sve ostale uključene u pogrebne usluge i očuvanje kulturne baštine na Mediteranu. Sudionici su tijekom dva dana raspravljali o brojnim pitanjima koja muče grobljanski sektor, razmijenili dobre prakse i iskustva te se upoznali s kulturnom baštinom istarskih grobalja kroz brojne studijske posjete.

Sudionike je u ime domaćina, Grada Rovinja, pozdravio zamjenik gradonačelnika Kristijan Damijanić, istaknuvši zadovoljstvo što se ovakav skup održava u Rovinju. „Groblje je odraz promjena u jednoj sredini iz kojeg je moguće iščitati čitav niz fenomena i utjecaja koji su se neminovno trebali dogoditi i stoga mi je izuzetno drago što ćete se upravo na ovoj konferenciji dotaknuti kulturnog i socijalnog aspekta tih dragocjenih spomenika kolektivne memorije, kao i važnosti njihove valorizacije i očuvanja“, poručio je Damijanić.

Glavne teme specijaliziranog rovinjskog skupa bile su uklapanje grobalja u prostorno-urbanističke cjeline, izgradnja krematorija, održavanje i hortikultura, projekti spomeničke obnove, primjena informatičkih rješenja, ali i financiranje projekata obnove i izgradnje grobljanske infrastrukture.

Zaključeno je kako grobljanski sektor ne smije biti zapostavljen kada su u pitanju ulaganja u zaštitu kulturne baštine, obnovu i izgradnju osnovne infrastrukture, ali i projekte turističke valorizacije. Skup je obilovao i studijskim posjetama lokalnim grobljima, a viđeni primjeri dobre prakse zasigurno će poslužiti glavnom cilju svih sudionika ovog skupa – podizanju komunalnog standarda i bolje usluge za građane.

Groblja u RH nesumnjivo napreduju u tom smjeru, a primjer su aktualni projekti koji se izvode na grobljima diljem Hrvatske. Primjerice, Hrvoje Ostrički, direktor tvrtke Ukop d.o.o. istaknuo je projekt izgradnje krematorija u Osijeku koji se bliži svom završetku. Time će Osijek, nakon Zagreba, postati drugi grad u Hrvatskoj koji će nuditi uslugu kremiranja. U Gradu vjeruju kako će se velik dio ljudi u krugu od 100 kilometara odlučiti za uslugu kremiranja u Osijeku, osobito uzimajući u obzir brojne upite građana unazad zadnje dvije do tri godine, ali i porast trenda kremacije u Europi. „To je najveći komunalni iskorak na području grada Osijeka. To će zadovoljiti i potrebe stanovnika Osijeka, ali i pet okolnih županija“, rekao je Ostrički. Veliki radovi ovih su dana i u Rijeci. Direktorica KD Kozala Nives Torbarina istaknula je projekt obnove židovskog groblja. „To je još jedan iskorak. Ulažemo dosta napora, bilo bi dobro kada bismo imali više sredstava. Financijski dio nas ne prati, ali radimo koliko dozvoljavaju mogućnosti“, rekla je Torbarina.

Projekt obnove židovskog groblja najavila je i gradonačelnica Grada Ozlja Gordana Lipšinić. „Umjetnička i turistička valorizacija grobalja je iznimno potentna, samo je pitanje hoćemo li ju znati iskoristiti. Mi u Ozlju razmišljamo o tome da objelodanimo priču o jednom malom židovskom groblju za koje zna jedan jako uzak krug ljudi. Danas iz njega, nažalost, rastu ogromne bukve, ali ćemo se potruditi da kao posebna priča uđe na kulturnu rutu grobalja“, najavila je gradonačelnica Lipšinić.

Važna tema bila je i organizacija rada uslijed koronakrize. Prilagodba novim uvjetima i mjerama koje je proglasio Stožer civilne zaštite RH je bila veliki izazov, ali je odrađena uspješno.

Skup je bio prilika i za prezentaciju noviteta dobavljača opreme pa je tako tvrtka Gradatin održala prezentaciju svojih ekoloških vozila i strojeva namijenjenih olakšavanju redovnih poslova na grobljima.

Program su obilježile i brojne studijske posjete. Prvi dan sudionici su posjetili rovinjsko gradsko groblje, izgrađeno krajem 19. stoljeća, a koje obiluje spomenicima značajne umjetničke vrijednosti. Drugi dan je bio rezerviran za posjete Pazinu, gdje je sudionike dočekao Josip Radetić, voditelj RJ Komunalne djelatnosti u tvrtki Usluga Pazin te ih proveo kroz gradsko groblje. Uslijedila je posjeta Motovunu te potom i Umagu, gdje su sudionici obišli još jedno groblje uz člana Uprave komunalne tvrtke 6. maj Reufa Šerbečića.

Zaključeno je i kako su ovakvi skupovi vrlo važno mjesto razmjene znanja i iskustava u upravljanju grobljima i drugim povezanim uslugama te kako je važno nastaviti dobru suradnju između svih sektorskih dionika i u budućnosti.

Komentiranje nije dozvoljeno.