KRAJ AUTOMOBILA NA FOSILNI POGON?: Parlament podržao zabranu prodaje od 2035. godine

Europski parlament potvrdio je odluku Europske komisije prema kojoj od 2035. godine više nećemo moći kupiti nove automobile pogonjene fosilnim gorivom. Sektor prometa odgovoran je za otprilike četvrtinu ukupnih emisija CO2 u EU-u, od čega 71,7 posto odlazi na cestovni promet, prema izvješću Europske agencije za okoliš. Osobni automobili glavni su zagađivači i čine 60,7 posto ukupnih emisija CO2 iz cestovnog prometa u Europi.

Stajalište o predloženim pravilima za reviziju standarda emisija CO2 za nova osobna i laka gospodarska vozila zastupnici su podržali s 339 glasova za, 249 protiv i 24 suzdržanih.


„Ambiciozna revizija CO2 standarda je ključni element za postizanje naših klimatskih ciljeva. Ovim standardima stvaramo jasnoću za automobilsku industriju te potičemo inovacije i ulaganja za proizvođače automobila. Osim toga, kupovina i vožnja automobila s nultom stopom emisija postat će jeftinija za potrošače. Iznimno mi je drago što je Europski parlament podržao ambicioznu reviziju standarda za 2030. godinu te 100-postotni cilj za 2035. godinu, jer su to ključni preduvjeti za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine“, kazao je izvjestitelj Jan Huitema (Renew, Nizozemska).

 

Komentiranje nije dozvoljeno.