INVESTICIJE SE NASTAVLJAJU I U DOBA KRIZE: Višemilijunski projekti na pulskom području

Dean Starčić, direktor pulskog Vodovoda dao je intervju za Glas Istre u kojem se osvrnuo na poslovanje u razdoblju krize, investicijama te programu smanjenja gubitka vode u vodovodnoj mreži.

Na samom početku izbijanja krize, zaštitu zdravlja naših djelatnika stavili smo na prvo mjesto te uspješno implementirali sve preventivne mjere kako bismo sustav očuvali od eventualnog prodora virusa. Istovremeno, vodeći računa o tome da smo kao pružatelji komunalnih usluga dužni građanima osigurati isporuku vode, redovito održavati vodovodni sustav, graditi priključke i kontrolirati zdravstvenu ispravnost pitke vode, nismo zapostavili svakodnevne aktivnosti i poslove koje obavljamo – rekao je Starčić i dodao kako su neki poslovi ipak morali biti stavljeni na čekanje, poput zamjene vodomjera.

Srećom, važne investicije idu dalje. – To su svakako rekonstrukcija vodovodne mreže u naseljima Hrboki, St. Palion, Rebići, Dobrani i u općini Barban. Riječ je o projektu vrijednom 7,5 mil. KN bez PDV-a, od čega čak 6,46 mil. KN bespovratnih sredstava dolazi iz fondova Europske unije. Također, bespovratnim sredstvima EU-a rekonstruira se i vodovodna mreža u naselju Banjole jug, vrijedna 5,37 mil. KN bez PDV-a, i rekonstrukcija vodovodne mreže za naselje Krnički Porat, za što je u tijeku provedba javnog natječaja za izvođača radova koje planiramo početi već ujesen – istaknuo je direktor pulskog Vodovoda.

Dodajmo još i kako je upravo pulski Vodovod primjer drugima kad su u pitanju vodni gubici pa je tako Starčić istaknuo kako im često dolaze kolege iz drugih vodovoda s ciljem usvajanja dobrih praksi. – Posljednjih nekoliko godina gubitak vode kod nas varira od 17,3 do 19 posto, dok je prosječan gubitak u Hrvatskoj oko 49 posto. Budući da će se od 2023. godine naknada za korištenje plaćati po crpljenoj, ne po fakturiranoj vodi, vrlo nam je važno držati sustav pod kontrolom da se ne bi povećavali troškovi, odnosno da građanima ne bi porasli računi za vodu – zaključio je Starčić.

Komentiranje nije dozvoljeno.