ŠVEĐANI UKIDAJU DONACIJE MOSTARU: Gdje je zapelo s projektom za obradu otpadnih voda?

Švedsko veleposlanstvo, koje je bilo jedan od donatora za veliki projekt obrade otpadnih voda u Mostaru, poručila je kako neće više ulagati u taj grad, sve dok netko ne preuzme odgovornost za probijanje svih rokova. Naime, od 2015. kad je započet, projekt kasni, sredstva su potrošena, a nije niti blizu završetka.

Veleposlanstvo je nezadovoljno dinamikom radova te je pozvalo gradske vlasti da riješe dugogodišnji problem. – Nakon odgoda, testna faza počela je 2018. i kolektori sada rade s trećinom kapaciteta. Do njih ne dolazi dovoljno otpadnih voda, zato smo još 2016. godine dali i dodatna sredstva kako bi se na kolektor spojio sustav s lijeve obale grada, kako bi se mogle obraditi otpadne vode. Nažalost, to se nije dogodilo, jer kanalizacijski sustav nije bio povezan na kolektor, što je odgovornost lokalnih vlasti. Nećemo dati dodatna sredstva ili ulagati u nove projekte u Mostaru sve dok Grad ovo ne riješi i preuzme odgovornost – poručili su Šveđani, koji su zajedno s EU i Svjetskom bankom uložili oko 3 mil. EUR u ovaj projekt.

Projekt izgradnje kolektora otpadnih voda, te pročistača u južnoj gradskoj zoni Mostara procjenjuje se na oko 67 mil. EUR, a trebao je biti završen do kraja 2018. godine. Inače, ovaj je projekt prezentiran kao jedan od najvećih ikad u Mostaru, a trebao je donijeti čistu Neretvu i još kvalitetniju turističku ponudu grada.

Komentiranje nije dozvoljeno.