FRANCUSKA PLANIRA ZABRANITI KRATKE DOMAĆE LETOVE: Cilj je smanjiti emisije i potaknuti vožnju vlakovima

Francuski zakonodavci odlučili su zabraniti letove na kratkim relacijama unutar zemlje tamo gdje postoje alternative vlakovima, a cilj je smanjiti emisije ugljika, prenio je BBC. Zastupnici su glasali za prijedlog zakona kojim se ukidaju one rute koje se mogu obaviti i vlakom i to za manje od dva i pol sata, a ova odluka neće utjecati na povezane letove.

Izvorni prijedlog htio je zabraniti sve letove do regija do kojih se vlakom može putovati za manje od četiri sata. Međutim, neke regije i zrakoplovne tvrtke usprotivile su se ovom prijedlogu. Podsjetimo, aviokompanije diljem svijeta ozbiljno su pogođene pandemijom, pa nije čudno da im bilo kakve zabrane u poslovanju nisu prihvatljiva opcija.

Opisana ograničenja tako bi mogla značajno izmijeniti putovanja između Pariza i ostalih gradova, poput Nantesa, Lyona i Bordeauxa, a o planiranim mjerama još će se jednom glasati u Senatu prije nego što postanu zakoni.

Ovo nije prvi put da se uvode takve mjere s ciljem zaštite okoliša. Primjerice, prošle je godine Austrian Airlines zamijenio liniju leta između glavnog grada Beča i grada Salzburga pojačanom linijom vlakova, nakon što je kompanija dobila vladinu financijsku pomoć u koju je bila ugrađena odredba u smanjenju ugljičnog otiska.

Komentiranje nije dozvoljeno.