PAMETNI SPREMNICI NA BIOKOVU: Nebeska šetnica spremna je za novu turističku sezonu

Park prirode Biokovo sa svojim vidikovcem Nebeskom šetnicom – Skywalk jedna je od glavnih novih turističkih atrakcija Hrvatske, a samo prošle godine posjetilo ju je 105.000 turista. Sada su na sam ulaz u Park prirode postavljeni pametni spremnici za otpad, a donirala ih je tvrtka A1 Hrvatska.

Opremljeni su solarnim panelom što ih čini samoodrživima, a zahvaljujući ugrađenoj preši, kapacitet im se povećava za 10 puta te se tako smanjuje učestalost pražnjenja odnosno odvoza otpada. Uz IoT senzore napunjenosti i opremu za komuniciranje s A1 Digital IoT cloud platformom u realnom vremenu omogućen je uvid u status i stanje spremnika. Komunikaciju ostvaruju A1 NB IoT mrežom koju karakterizira nacionalna pokrivenost, pouzdanost i sigurnost te povezivanje velikog broja pametnih uređaja i senzora.

„U vrijeme obilježeno pandemijom koronavirusa, pametnim spremnicima ispunjavamo najviše higijenske standarde jer se otvaraju beskontaktno i imaju antibakterijski premaz“, pojasnio je Siniša Staničić, direktor ICT prodaje i rješenja u A1 Hrvatska.

„Živimo u vremenu kada nam sve bolja i sofisticiranija tehnologija postaje globalno dostupna i uvelike može koristiti za očuvanje prirode i okoliša. Samim time, ovakva pametna rješenja poput solarnih, pametnih spremnika za otpad itekako su dobrodošla, pogotovo u zaštićenim područjima gdje je očuvanje ravnoteže ekosustava od krucijalne važnosti“, nadodao je Slavo Jakša, ravnatelj Parka prirode Biokovo.

Komentiranje nije dozvoljeno.