BEČ SPAJA PLAVE I ŽUTE KONTEJNERE: Štede na gorivu i ne zbunjuju građane!

Nakon Pariza koji je to učinio početkom ove godine, i Beč je promijenio dosadašnji način prikupljanja otpada te spojio žute spremnike za plastičnu ambalažu s plavim spremnicima za metalnu ambalažu. Dakle, odsad se plastične boce, višeslojna ambalaža za pića te metalne limenke i slična ambalaža odvajaju u jednom, žutom spremniku za otpad.

Plavi spremnici tako odlaze u povijest, a žuti će ih u potpunosti zamijeniti do ožujka iduće godine. Razlog ovoj odluci je što će se time značajno pojednostavniti odvoz smeća i smanjiti broj vožnji komunalnih vozila, a procjenjuje se da će se vožnja smanjiti za čak 80.000 kilometara godišnje.

Isto tako, zbog problema s ograničenim prostorom, dosad nije bilo moguće postaviti sve vrste spremnika na svim gradskim lokacijama, a ovaj zajednički kontejner za metal i plastiku će djelomično riješiti ovaj problem. U Beču vjeruju i kako će novi način smanjiti nedoumice građana prilikom odlaganja otpada.

Ipak, zajedničko prikupljanje ne znači i zajedničku obradu, već će se odvajanje vršiti pomoću novih tehnologija sortiranja kao što su magneti i metalni separatori.

Dodajmo još i da se u Beču godišnje prikupi čak 350.000 tona otpada, od čega plastična ambalaža čini oko 3.500 tona, a limenke i metalna ambalaža 2.300 tona.

Komentiranje nije dozvoljeno.