BIORAZGRADIVA PLASTIKA JEDNAKO ŠTETI OKOLIŠU: Nema prednosti u odnosu na „običnu“ plastiku

Uslijed velike kampanje o štetnosti i borbi protiv pretjerane uporabe plastike koja traje već godinama, a trenutno je jača nego ikad prije, javlja se sve više novih, „zelenih“ rješenja. Jedno od njih je i biorazgradiva plastika koja, čini se, uopće nije toliko dobra alternativa.

Odbor zastupnika britanskog parlamenta nedavno je progovorio o brojnim problemima koji se vežu uz ovu „zeleniju“ plastiku. Iako zvuči neobično, takva plastika čini više zla nego koristi, tvrde u odboru. Takva plastika zahtijeva posebno industrijsko postrojenje za kompostiranje, a većina ljudi nema pristup takvim tehnologijama. S druge strane, kad se miješa s običnom plastikom, zagađuje tok recikliranja.

No najgore od svega je, smatra odbor,  što dopušta ljudima da nastave s lošim navikama odbacivanja proizvoda nakon samo jedne uporabe, umjesto da se educiraju o ponovnom korištenju istih.

Agencija za istraživanje okoliša istaknula je i kako biorazgradiva plastika predstavlja isti problem morskom životu kao i plastika na bazi nafte. Izvještaj UN-a iz 2016. utvrdio je da se biorazgradiva plastika ne raspada u oceanima, dok je studija iz 2019. otkrila da biorazgradiva vreća nakon tri godine u vodi ili zakopana u podzemlju, još uvijek ima čvrstoću potrebnu za nošenje namirnica iz trgovine.

Mnogi političari i donositelji komunalnih odluka uopće nisu svjesni ovih zabrinjavajućih podataka, a jedan od rijetkih gradova koji je uz plastiku zabranio i biorazgradivu plastiku je San Francisco.

Komentiranje nije dozvoljeno.