AUTOCESTOM DO POSLA – BICIKLOM: Danska gradi mrežu brzih biciklističkih staza

Dansko društvo poznato je po značajnom udjelu biciklističkog prijevoza, a proteklih godina intenzivno se širi mreža tzv. brzih prometnica koja omogućuje dulja putovanja biciklom. Mreža od preko 100 km brzih prometnica za bicikle otvorena je u regiji glavnog grada Kopenhagena, a ideja se širi i u drugi najveći grad Aarhus gdje je 13 mil. EUR uloženo u izgradnju nove brze staze. Brza biciklistička ruta široka je 4 metra i 4 km duga, a povezuje nova industrijska i stambena područja u gradu Aarhusu.

U regiji glavnog grada Kopenhagena svaka treća osoba na putu do posla koristi bicikl. Ideja o super-brzim biciklističkim prometnicama pojavila se 2012. godine u Albertslundu, u regiji glavnog grada Kopenhagena. Projekt je podržalo i ministarstvo prometa s 22,8 mil. EUR, u cilju kreiranja kvalitetne mreže biciklističkih staza u najvećim gradovima.

Do danas broj biciklista samo u Kopenhagenu povećan za čak 61%. Brze biciklističke staze povezuju 19 jedinica lokalne samouprave, a planirana je izgradnja mreže u koju će biti uključeno čak 45 JLS.

Komentiranje nije dozvoljeno.