Državni tajnik Šiljeg u Mostaru: EU nudi puno novca, ali su i velike obveze

„Europske direktive i vodne usluge u BiH” naziv je konferencije koja se održala u Mostaru prošli tjedan u organizaciji časopisa Komunal i Agencije za vodno područje (AVP) Jadranskog mora. Među brojnim okupljenim sudionicima i predstavnicima bosansko-hercegovačkih vlasti, akademske zajednice, bili su i državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike RH Mario Šiljeg te predstavnici Hrvatskih voda.

Državni tajnik Šiljeg dao je sveobuhvatan pregled vodnog sektora u Hrvatskoj u proteklih pet godina te je naglasio kako su financijska sredstva koje je EU namijenila i koja će u budućnosti namijeniti sektoru vodnog gospodarstva, a prije svega zaštiti voda, enormna. „Riječ je o vrlo velikim sredstvima, ali i o vrlo složenim projektima, i to složenim u smislu kontrole tih projekata, izrade projektne dokumentacije, provođenja i ciljeva koje ti projekti moraju ispuniti“, kazao je Šiljeg. Osvrnuo se na isporuku vode preko granice, tzv ‘presječene sustave’ gdje je RH izdvojila oko 25 mil. KN za četiri područja u BiH, gdje se zajednički nastoji obnoviti vodoopskrbne sustave koji su napravljeni u bivšoj Jugoslaviji i omogućiti kvalitetnu i zdravstveno ispravnu vodu za piće za stanovništvo s obje strane granice.

Na konferenciji su brojni okupljeni sudionici istaknuli izazove, ali i pokušali definirati rješenja  koja se tiču poboljšanja vodnih usluga s jedne strane, te s druge strane kako osigurati da te usluge budu održive i priuštive krajnjim korisnicima. Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić istaknuo je kako je konferencija od velikog značaja za približavanje BiH europskih normama i propisima te da se i Grad Mostar, kada je to područje u pitanju, može pohvaliti povijesnim projektima. To je najveći pročistač otpadnih voda u BiH, koji je sada u probnom radu, a u pripremi je i pročistača procjednih voda na odlagalištu Uborak.

Na konferenciji su prezentirana i iskustva Hrvatske u pretpristupnim fondovima, ali i danas u korištenju strukturnih fondova u području vodnog gospodarstva. Zapažene prezentacije održale su dr.sc. Mara Pavelić i Irina Putica iz Hrvatskih voda. U dvije zanimljive panel rasprave panelisti, ali i svi okupljeni sudionici sa zanimanjem sudjelovali i pokušali dati odgovore na neka ključna pitanja.

Komentiranje nije dozvoljeno.