ZELENI OPORAVAK EUROPSKE UNIJE: Milijardu eura vrijedna ulaganja za poticanje zelene i digitalne tranzicije

Europska komisija objavila je poziv u vrijednosti od milijarde eura za istraživačke i inovacijske projekte kojima će se prevladati klimatska kriza i zaštititi jedinstveni europski ekosustavi i bioraznolikost. Poziv u okviru europskog zelenog plana financirat će se iz programa Obzor 2020., a njegov je cilj potaknuti oporavak Europe od krize uzrokovane koronavirusom pretvaranjem zelenih izazova u prilike za inovacije.

Ovaj poziv u okviru europskog zelenog plana u važnim se aspektima razlikuje od prethodnih poziva u okviru Obzora 2020. Pošto se njime nastoje riješiti gorući problemi, cilj je postići jasne i opipljive rezultate u kratkom i srednjem roku, uz izglede za dugoročne promjene. Provest će se manje mjera, ali će one biti ciljanije, opsežnije i vidljivije, s naglaskom na brzoj prilagodljivosti, širenju i prihvaćanju rezultata, poručuju iz Komisije.

Dva horizontalna područja – produbljivanje znanja i osnaživanje građana – dugoročno će omogućiti dovršetak tranzicija iz europskog zelenog plana. Ulaganjima u vrijednosti od milijarde eura nastavit će se izgradnja europskih sustava znanja i infrastrukture. Poziv uključuje prilike za međunarodnu suradnju kojima će se uvažiti potrebe slabije razvijenih zemalja, osobito u Africi, u kontekstu Pariškog sporazuma i ciljeva održivog razvoja.

Rok za podnošenje prijava je 26. siječnja 2021., a provedba odabranih projekata trebala bi započeti u jesen 2021.

 

Komentiranje nije dozvoljeno.