ZABRANJUJU SE IGRALIŠTA S UMJETNOM TRAVOM?: Europska komisija raspravlja o zabrani plastičnih granulata

Europska komisija distancirala se od medijskih izvješća da planira zabraniti igrališta od umjetne trave. Riječ je o netočnim navodima, ali razmatralo se kako najbolje riješiti utjecaj određenih mikroplastika na okoliš i zdravlje te poticati razvoj održivih alternativa – rekao je glasnogovornik Komisije.

U tom kontekstu, Europska agencija za kemikalije (ECHA) trenutno provodi javno savjetovanje o uporabi mikroplastike koja se namjerno dodaje proizvodima poput sredstava za čišćenje. Budući da bi granulati za sintetičke travnjačke parcele mogli spadati u definiciju “namjerno dodanih mikroplastika” koju razmatra ECHA, agencija je također zatražila unos ovih granulata kao dio savjetovanja.

Informacije će se iskoristiti za procjenu potrebe za izuzećem upotrebe gumenih i plastičnih doliva na sportskim terenima od buduće zabrane ili ograničenja mikroplastike. Glavni fokus ECHA-inog savjetovanja je namjerno dodavanje mikroplastike proizvodima kao što su gnojiva, sredstva za čišćenje i kozmetika.

S obzirom na punjenje umjetnih travnjaka, agencija za kemikalije traži, između ostalog, informacije o tome koje se količine granulata konzumiraju svake godine, koliko se ispušta u okoliš i kolika bi bila cijena smanjenja ili izbjegavanja ovog ispuštanja.

Isto tako, Europska komisija naglasila je da je svjesna važne uloge sportskih terena u promicanju tjelesne aktivnosti, zdravlja i socijalne uključenosti diljem EU-a. Tijelo EU-a obvezalo se osigurati da će sve predložene mjere biti učinkovite u smanjenju ispuštanja mikroplastike i da budu proporcionalne s obzirom na njihov društveni utjecaj.

Komentiranje nije dozvoljeno.