WATER EUROPE O VODNOM POTENCIJALU: „Voda je ključ postkriznog oporavka!“

Europska organizacija Water Europe objavila je dokument u kojem predlaže plan oporavka nakon krize uzrokovanje Covidom-19, a fokus je na pametnom upravljanju vodnim resursima. Iz organizacije ističu kako je ova pandemija rasvijetlila činjenicu da Europska unija i njezine države članice nisu dobro pripremljene za prekogranične i međusektorske krize.

–  Voda ne poznaje granice i neophodan je resurs za Europu. Vodu možemo upotrijebiti za ponovno pokretanje i ubrzavanje oporavka našeg društva – istaknula je organizacija. Ključno je, ističu, promijeniti paradigmu, odnosno, umjesto upravljanja krizom usvojiti upravljanje rizicima i njihovo sprečavanje. – Većina kriza je predvidljiva i moguće ih je unaprijed riješiti. Voda je prepoznata kao jedan od većih strukturnih rizika za naše društvo u posljednjih 9 godina – poručuje Water Europe i nadodaje kako Europa mora biti ambiciozna i usvojiti sveobuhvatni pristup pametnog upravljanja vodama.

Ističu i kako je voda ključni pokretač za ubrzavanje postkriznog oporavka te da takvi projekti otvaraju vrata za zeleni rast. – Zapošljavanje u vodnom sektoru dugoročno je stabilno, a ulaganja u vodu imaju znatne ekonomske koristi. Voda može biti temeljni pokretač zelenog i kružnog rasta koji mora potaknuti oporavak nakon krize – zaključuju iz organizacije.

Cijelo priopćenje možete pročitati na linku: https://watereurope.eu/wp-content/uploads/2020/04/A-Water-Smart-Society-for-a-post-covid19-recovery-plan.pdf

Komentiranje nije dozvoljeno.