VODOVOD PROTIV VLASNIKA: U Zagrebu gradski Vodovod pokušao ovršiti Grad Zagreb

Nedorečeno zakonodavstvo i tranzicijska sudska praksa često pred komunalne tvrtke i njihove vlasnike stavlja gotovo nerješive i apsurdne izazove. Sljedeći primjer potvrđuje kako je nekad u velikim sustavima potrebno više komunikacije i logike u obavljanju javnih poslova, a ne slijepo pridržavanje ovršnih pravila.

Zagrebačka tvrtka Vodoopskrba i odvodnja tužila je svoga vlasnika Grad Zagreb zbog duga za vodu i izgubila je spor koji se odnosi na nepodmirene račune za potrošnju vode za gradsku zgradu u elitnoj Praškoj ulici, u samom središtu Zagreba, u kojoj se nalazi puno poslovnih korisnika, koji inače sami plaćaju račune za vodu.

Budući da je za potrošnju vode tijekom 2014. godine nepodmiren račun na 901 KN, u travnju 2016. godine javni bilježnik je temeljem podneska Vodovoda donio rješenje o ovrsi s gradskog računa, na što je iz Grada Zagreba uložen prigovor i slučaj je završio na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Na sudskom ročištu zaključeno je da Grad Zagreb nije dužan platiti sporni iznos za vodu, nego je to u obvezi najmoprimac – poslovni subjekt koji je u međuvremenu završio u stečaju. Epilog ovog procesa daleko nadmašuje cca 1.500 KN koliko iznose ukupni troškovi ovog spora, nego ozbiljno upozorava sve koji obavljaju javne poslove ili imaju javne ovlasti da pažljivo i savjesno pristupe svakom spornom slučaju i da po mogućnosti odvoje pravo od pravičnosti.

Komentiranje nije dozvoljeno.