UZ NOVE CIJENE ZAGREPČANE OČEKUJU I KAZNE DO 1.000 KN: Za nerazdvajanje otpada prvo idu opomene, a potom i kazne

Ulaskom u novu godinu Zagrepčane je dočekalo najavljivano poskupljenje odvoza otpada, ali i kazne za njegovo nerazdvajanje. Zbog novih pravila, kazne koje se penju i do 1.000 KN mogle bi zahvatiti i one koji uredno odvajaju papir, plastiku i drugi otpad u svojim kućanstvima.

Poseban će to problem biti u zgradama gdje su kontejneri zajednički pa je teško utvrditi koji od stanara ne odvaja otpad, smatra dio oporbenih političara te građanskih inicijativa – Ovi koji žive u zgradama će se naći u jednoj bezizlaznoj situaciji jer netko od susjeda će pogrešno ubaciti ili čak netko od prolaznika jer je većina kanti na cesti nezaključana –  rekao je Renato Petek, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

S druge strane, iz Čistoće tvrde kako će građane prvo dočekati opomene, a tek onda i kazne. – Trudit ćemo se educirati građane kako da razdvajaju otpad. Naravno, za one koji će opetovano raditi prekršaje trudit ćemo se doći do pojedinačne odgovornosti. Tamo gdje na kraju tog puta ne bude bilo moguće utvrditi pojedinačnu odgovornost, onda jedino preostaje mogućnost zajedničke kazne za one koji dijele zajedničke spremnike –  rekao je Robert Kahlina iz Zagrebačkog holdinga – Podružnica Čistoća.

Komentiranje nije dozvoljeno.