ULAGANJE U LJUDSKE POTENCIJALE I R&D: Obilazak najpoznatijih svjetskih sveučilišta

Pariz, Bruxelles i Leuven mogu se pohvaliti vrhunskim svjetskim sveučilištima. U glavnom gradu EU djeluje ULB, Pariz ima Sorbonne, a Leuven Katoličko sveučilište i svi su među najstarijim i najuspješnijim u svijetu.

Sveučilište Paris-Sorbonne osnovano je u 13. stoljeću i kroz povijest je imalo vrlo važnu ulogu u brojnim intelektualnim raspravama. Na Sveučilištu studira više od 55.000 studenata, od kojih je 10.500 iz inozemstva, a slijedeći humanističku tradiciju Sorbonne pokriva čitav spektar društvenih, medicinskih, umjetničkih ali i inženjerskih područja.

S druge strane, Katoličko sveučilište u Leuvenu nosi titulu najinovativnijeg europskog sveučilišta. Osnovano je prije gotovo 600 godina i najstarije je katoličko sveučilište na svijetu koje i dalje radi. Ipak, uz tradicionalne studije teologije i prava, danas je najpoznatije po tehnologiji. Sveučilište na prvo mjesto stavlja istraživanje i razvoj s čime su započeli 1972. godine, a koliko su u tome dobri govori i podatak da tamošnji znanstvenici prijavljuju više patenata od bilo koje institucije u Europi.

Kako ulažu u ljudske potencijale i koji je ključ uspjeha u R&D sektoru – bit će glavne teme obilaska ovih povijesnih institucija.

Komentiranje nije dozvoljeno.