UKUPNO 853 PRIJAVE ZA POTICAJE ZA ELEKTRIČNA VOZILA: Rekordan interes za natječaj FZOEU-a

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost otvorio je poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila, a zatvoren je u rekordnom roku. U nepune dvije minute, zaprimljeno je čak 546 prijava, od čega se 470 odnosi na električna osobna vozila.

Za energetski učinkovita vozila je ove godine osigurano ukupno 44 mil. KN, a zaprimljene su 853 prijave pa je poziv ubrzo zaključen. Program sufinanciranja energetski učinkovitih vozila provodi se od 2014. godine te je do sad osigurao oko 110 mil. KN za kupnju 3.500 novih vozila. Program sufinanciranja je u 2020. godini izmijenjen te je maksimalni iznos poticaja za električna vozila iznosio 70.000 KN, a sufinanciranje električnih bicikala su mogle dobiti samo pravne osobe, u čiji program poticaja su uključena i vozila na vodik.

Ipak, najveća novost bila je izmjena načina prijave. Zbog digitalizacije potaknute situacijom s koronavirusom, za sredstva su se i građani i pravne osobe mogli prijaviti isključivo putem sustava za e-prijave na javne pozive Fonda. Javni pozivi objavljivani su ranije, kako bi zainteresirani prijavitelji mogli na vrijeme izraditi svoj korisnički račun i pripremiti dokumentaciju prije službenog početka zaprimanja prijava.

Interes za poticaje je doista bio velik, te će sigurno biti onih koji će biti nezadovoljni jer se nisu stigli prijaviti, što samo dodatno pokazuje kako je potražnja za električnim vozilima veća od ovogodišnjeg Fondovog budžeta. Kako bi online prijava dobro funkcionirala, sustav za e-prijavu nalazi se na posebnom serveru te je programiran da omogući prijavu od 9 sati i tu mogućnost automatski ukloni nakon što vrijednost zaprimljenih zahtjeva prijeđe dostupan budžet. Da sustav funkcionira, pokazuje i velik broj uspješno prijavljenih iz svih krajeva Hrvatske – poručili su iz Fonda.

Na javni poziv namijenjen građanima prijavilo se 546 korisnika, a na onaj namijenjen pravnim osobama njih 307.

Komentiranje nije dozvoljeno.