TRI GRADA DOBILA POTPORE ZA PROJEKTE ENERGETSKE TRANZICIJE: Uskoro slijedi drugi poziv!

Rijeka, Velika Gorica i Karlovac tri su hrvatska grada koji su sredinom veljače potpisali ugovore o financijskoj i stručnoj potpori inicijative European City Facility (EUCF). Tako će primiti financijsku podršku u iznosu od 60.000 EUR za izradu investicijskih dokumenata za lokalne projekte energetske tranzicije i održivosti.

Prijave hrvatskih gradova odabrane su u okviru 1. poziva EUCF, u oštroj konkurenciji 257 gradova iz čitave EU. Time se Hrvatska pozicionirala na peto mjesto na razini čitave Europske unije po broju potpisanih darovnica, prenosi Udruga gradova.

Gradovi će navedene dokumente morati izraditi u roku od godinu dana, a tijekom pisanja i planiranja na raspolaganju će im biti domaći i međunarodni stručnjaci.

Temelj budućeg riječkog investicijskog koncepta razvoj su čiste energije s malim udjelom CO2 i obnovljivi izvori energije što predstavlja glavne ciljeve zelene tranzicije u EU i RH. Gradu Karlovcu odobreno je financiranje projekta ”Korištenje potencijala geotermalne energije na području grada Karlovca – GEO4KA”, dok je Velika Gorica uspješno prijavila projekt „”Razvoj energetski pozitivnih i klimatski neutralnih naselja” čime će omogućiti stručnu analizu inovativnih financijskih i poslovnih modela koji će staviti u funkciju raspoloživi prirodni potencijal lokalne zajednice.

Podršku prijaviteljima u Hrvatskoj pružaju Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) i Udruga gradova u RH koji su odgovorni za stručno praćenje i podršku provedbi izrade investicijskih koncepata odnosno organizaciju informativnih seminara i promotivnih aktivnosti u okviru nacionalne mreže lokalnih vlasti.

Drugi poziv EUCF-a bit će otvoren od 29. ožujka do 31. svibnja 2021. čime će se otvoriti prilika za sudjelovanje i drugim zainteresiranim gradovima.

Komentiranje nije dozvoljeno.