STVARANJE ODRŽIVE BUDUĆNOSTI: Europski gradovi predvode tranziciju ka kružnoj ekonomiji

Gotovo 30 europskih gradova, među kojima su Ljubljana, Budimpešta, Kopenhagen, Oslo, Helsinki, Prag i brojni drugi, potpisalo je Deklaraciju o cirkularnim gradovima, čiji je glavni cilj ubrzati tranziciju od linearne ka kružnoj ekonomiji.

Gradovi potpisnici time su se obvezali razdvojiti ekonomski rast od upotrebe resursa, ali i postići klimatski neutralna, pravedna i prosperitetna društva. Naime, gradovi imaju ogroman potencijal u predvođenju tranzicije prema kružnoj ekonomiji, s obzirom na to da upravljaju velikim brojem ključnih sektora, kao što su gospodarenje otpadom, promet, prostorno planiranje i upotreba zemljišta.

„Smanjivanje našeg ugljičnog otiska mora se primijeniti u svim sferama. Proizvode treba raditi tako da traju duže, da se mogu popravljati i od materijala koji se mogu ponovno upotrijebiti. Na taj ćemo način izbjeći da vrijedni resursi završe kao otpad. Otvorit će se novi poslovni modeli i nova radna mjesta“, kazala je zamjenica gradonačelnika Osla Lan Marie Nguyen Berg.

Potpisnici deklaracije će imati priliku za suradnju s drugim gradovima, dobiti savjete i podršku u razvoju kružne ekonomije te postati dio moćne grupe koja će podizati svijest o dugoročnim političkim, društvenim i financijskim koristima kružne ekonomije.

Komentiranje nije dozvoljeno.