ŠPANJOLSKA KOMUNALNA INFRASTRUKTURA: Komunal organizirao uspješnu studijsku posjetu – nova grupa krajem 6. mjeseca

Od 17.-21.04. delegacija od 25 predstavnika sektora posjetila je španjolsku regiju Andaluziju, kao i gradove Malagu, Sevillu i Cadiz. Ostvareni rezultati posjete su ocijenjeni vrlo korisnim, bilo da se radi o realiziranim posjetama ili prenesenim iskustvima vezanim uz komunalnu infrastrukturu, akademsko i poslovno okruženje (tehnološki parkovi, inkubatori, klasteri itd.) ili istaknutim primjerima iz vrlo razvijenih grana poljoprivrede i turizma.

Naglasci: Vodni resursi u Španjolskoj su neravnomjerno raspoređeni, što dovodi do značajnih regionalnih varijacija u opskrbi vodom i strategijama upravljanja. Sjeverna Španjolska ima obilje oborina i vodenih resursa, dok se jug i istok često suočavaju s uvjetima ozbiljnih suša. Veliki gradovi primjenjuju napredne tehnologije za upravljanje i očuvanje vode. Madrid i Barcelona, na primjer, imaju sofisticirane sustave za pročišćavanje vode i distribuciju za podnošenje velike potražnje i upravljanje osjetljivošću na sušu. Španjolska je postigla značajan napredak u gospodarenju otpadom i recikliranju u posljednjih nekoliko desetljeća. Gradovi i općine su diljem zemlje odgovorne za prikupljanje otpada, a veliki je naglasak na odvajanju i recikliranju otpada kako bi se smanjio štetan utjecaj na okoliš. Malaga se posebno ističe u pogledu vrlo učinkovitog gospodarenja komunalnim otpadom, a Španjolska je također aktivno uključena u praksu pretvaranja otpada u energiju, s nekoliko postrojenja diljem zemlje koja spaljuju otpad za proizvodnju električne energije, smanjujući korištenje odlagališta i proizvodeći energiju iz otpadnih materijala koji se ne mogu reciklirati. Španjolska također prihvaća i provodi koncept pametnih gradova, s inicijativama usmjerenim na povećanje učinkovitosti urbanih aktivnosti i usluga, poboljšanje povezanosti i stvaranje španjolskih gradova održivijim, ugodnijim i pogodnijim za život. Gradovi poput Malage i Seville su vodeći u ovom području, ugrađujući tehnologije za pametnu rasvjetu, upravljanje prometom i korištenje energije. Ovi gradovi koriste IoT (Internet of Things) rješenja za razne svrhe, poput praćenja kvalitete zraka i optimizacije ruta javnog prijevoza. Javni prijevoz je u Španjolskoj dobro razvijen, osobito u većim gradovima i metropolitanskim područjima. Madrid i Barcelona, na primjer, imaju široku mrežu podzemne željeznice i autobusa koje se neprestano šire i moderniziraju. Brzi vlakovi (AVE) povezuju velike gradove diljem Španjolske impresivnim brzinama, značajno skraćujući vrijeme putovanja diljem zemlje. Također je naglasak na promicanju nemotoriziranog prijevoza, poput vožnje biciklom i pješačenja, kroz namjenske trake i zelene zone. Španjolska sve više usvaja energetski učinkovite sustave javne rasvjete, uključujući LED tehnologiju i pametna rasvjetna rješenja koja se prilagođavaju na temelju potreba u stvarnom vremenu. Ovo ne samo da smanjuje potrošnju energije, već također povećava sigurnost i poboljšava urbanu estetiku. Općenito, španjolski pristup komunalnoj infrastrukturi odražava ravnotežu između očuvanja povijesti, modernizacije i održivosti, prilagođavajući se i svojoj geografskoj raznolikosti i izazovima koje postavljaju klimatske promjene.

    

Zbog velikog interesa i ograničenog mjesta u grupi tijekom nedavno realizirane posjete, za sve dodatno zainteresirane subjekte organizirat će se ponovno putovanje krajem 6. mjeseca. Više informacija i prijava interesa na info@komunal.hr ili na +385 98 215 514

Komentiranje nije dozvoljeno.