NOVO DUBROVAČKO GROBLJE: Dubac se priprema za prve ukope

Groblje Dubac je već desetljećima projekt od iznimnog značaja za cijelo dubrovačko područje, on stabilno napreduje iako nešto sporije od predviđenog. Direktor groblja Dubac Đura Lonza je nedavno napravio uvid u sam status i dinamiku projekta, ističući niz postignuća, ali i brojne izazove s kojima se na tom putu susreću. Krajem prošle godine, dovršetak privremenih grobnica označio je značajnu prekretnicu, a riječ je o devet grobova opremljenih za korištenje unutar kojih se nalaze police, što čini ukupno 80 mjesta. Iako se očekuje kako će ovaj broj privremeno biti dovoljan, krajnji cilj projekta je dovršetak cijelog groblja.
Unatoč ranijim planovima da se gradnja završi do ovog ljeta, nepredviđene situacije i ograničenja na građevinskom tržištu potaknule su prilagodbu rokova. Lonza je naglasio globalni problem nedostatka radne snage, posebice u segmentu visokokvalificiranih zanata, što je ipak utjecalo na napredak radova na završetku dubrovačkog projekta Dubac. – S izvođačem radova imamo okvirni sporazum za dovršenje radova do lipnja ove godine, tako je bilo predviđeno prema dinamici radova i financijskom planu, no već sada pouzdano znam, odnosno po dinamici radova vidim kako to neće biti moguće, rekao je za medije Lonza.
Uz svakodnevne obilaske gradilišta i redovitu koordinaciju s izvođačima Lonza ističe kako su u tijeku veliki napori da se navedene prepreke prevladaju, a fokus ostaje na dovršetku najvažnijeg aspekta ovog reprezentativnog grobljanskog projekta – izgradnju grobnica do kraja godine. Naime, za grobno mjesto na ovom prestižnom groblju koje se nalazi tik iznad mora treba izdvojiti od 30.000 do 80.000 EUR. Trenutačni planovi uključuju oko 1.700 grobnih mjesta, s potencijalom budućeg proširenja za smještaj do 3.500 grobnih mjesta. Uz grobne objekte, pozornost je usmjerena i na izgradnju popratnih sadržaja. Nedavni postupak javne nabave privukao je interes četiriju ponuditelja za izgradnju bitnih objekata poput središnje zgrade, glavnog trga i kapelice. U iščekivanju odabira najpovoljnije ponude, početak izgradnje planiran je u lipnju ove godine, a završetak se očekuje sredinom 2026. godine.

Komentiranje nije dozvoljeno.