SKUPLJI UKOPI U ZAGREBU: Gradska groblja objavila nove cijene

Ustanova Gradska groblja objavila je novi cjenik usluga i povećala sve cijene – od ukopa, kremiranja i iskopa pa sve do održavanja groblja te prijevoza pokojnika i vijenaca. Do usklađivanja cijena došlo je, objašnjavaju, kako bi se mogli ostvariti novi projekti i proširiti groblja te povećati kvaliteta pogrebnih i drugih usluga.

Za ispraćaj pokojnika tako treba izdvojiti 900 kuna više, dok je godišnja naknada za održavanje groba poskupjela 100 kuna. Od 836 stavku u cjeniku, promijenjene su cijene njih 50.  – Visina grobne naknade u drugim gradovima Hrvatske iznosi od 125 kuna u Osijeku, oko 200 kuna u Varaždinu do iznosa 300 kuna u Rijeci, a ona u Zagrebu bila je od 52 do najviše 125 kuna, bez PDV-a, u zavisnosti od lokacije gradskog groblja. Slična situacija je i kod visina godišnjih naknada za grobnice u Zagrebu koja je bila između 95 i 200 kuna, a one u Osijeku, Zadru, Varaždinu i Rijeci kretale su se od najmanje 200 do čak 350 kuna – kazao je Patrik Šegota, voditelj Gradskih groblja, te dodao kako se cijene većine usluge nisu dizale od 2007. godine.

Isto tako, novim cijenama žele doskočiti i crnom tržištu na kojem se grobovi prodaju u oglasniku jer je potražnja ogromna. I s ovim novim cijenama, kažu iz Gradskih groblja, pokopati se u Zagrebu i dalje je jeftinije nego u ostatku Europe. – Ono što kod nas sada stoji oko 150 eura, u Italiji je 511. U susjednoj Sloveniji je usluga kremiranja 250 eura – rekao je Šegota.

Komentiranje nije dozvoljeno.