SKUP U ZADRU: Digitalizacija je neizbježna, a vodno-komunalne tvrtke morat će se brzo prilagoditi zahtjevima 21. stoljeća

U zadarskom hotelu Kolovare otvorena je dvodnevna specijalizirana konferencija o vodama „Tehnička i digitalna poboljšanja vodno-komunalnog sektora“. Riječ je o konferenciji u čijem su fokusu isključivo tehnički aspekti vodoopskrbe i odvodnje, a okupila je više od 80 sudionika iz vodno-komunalnih tvrtki Hrvatske i regije, ali i dobavljače tehnologija te predstavnike nadležnih institucija i sektorskih organizacija, među kojima ističemo Vesnu Trbojević, načelnicu Sektora djelatnosti javne vodoopskrbe i odvodnje u MINGOR-u i Đinu Zmijarevića, voditelja Sektora korištenja voda u Hrvatskim vodama.

Konferencija ima za cilj predstaviti najnovije tehnologije i sektorske inovacije, a tematski naglasci uključuju primjenu smart rješenja, tehnologije pročišćavanja vode, napredak projekata aglomeracija, novitete kod cijevi, armatura i opreme za vodovode i kanalizaciju, ali i razvoj ljudskih resursa.

Jedan od zaključaka prvog dana konferencije je kako su vodno-komunalne tvrtke u Hrvatskoj aktivno započele proces digitalizacije te sve više uvode pametne tehnologije kojima se smanjuju gubici, štede sredstva i pojednostavljuju poslovni procesi, ali pred nama je još puno prostora za daljnji napredak i zadovoljavanje potreba korisnika usluga.

Partneri i sponzori konferencije – tvrtke Micro-link, Protok i Fasek sudionicima su predstavile svoja rješenja za ubrzavanje digitalizacije i tehnička poboljšanja vodno-komunalnih sustava pa su se tako prisutni upoznali s prednostima i novitetima sustava daljinskog mjerenja, GIS rješenjima, ali i novom opremom za vodovode i kanalizaciju.

Rasprava je obuhvatila i izazove s kojima se vodno-komunalne tvrtke susreću u pripremi i provedbi EU projekata, s posebnim naglaskom na aglomeracije, a govorilo se i o problemu zbrinjavanja, obrade i proizvodnje energije iz otpadnog mulja.

U sutrašnjem dijelu programa sudionici će posjetiti UPOV Zadar, a govorit će se i o edukaciji, ljudskim resursima i izazovima s nedostatkom kvalificirane radne snage u sektoru.

Komentiranje nije dozvoljeno.