ŠIRI SE ŠTETA OD KORONAVIRUSA: Važna je sigurnost i pouzdanost komunalnih usluga

Globalna pandemija do sada nije poštedjela većinu država na svim kontinentima, a osim ozbiljnih zdravstvenih posljedica uzrokuje i veliku gospodarsku štetu koja se kroz mnogobrojne vijesti na internetu označava kako potencijalno opasna za mnoge kompanije, sektore, čak i za čitave zemlje.

Internetom kruži teza kako će virus ubiti više investitora nego oboljelih, jer se već sada financijske štete procjenjuju na preko 2.500 mlrd. USD. Visoki pad vrijednosti na burzama, rasprodaje dionica, opasni gubici kod globalnih ulagača, nesigurnost financijskog tržišta i izostanak strateškog burzovnog djelovanja karakteriziraju trenutne odnose. Današnja Trumpova zabrana putovanja Europljana prema SAD pogoršat će ionako velike gospodarske posljedice. SAD radi na osiguravanju 250 mlrd. USD za podršku turističkom sektoru i pogođenim industrijama.

Širom svijeta lokalne zajednice se pripremaju za izvanredne uvjete, prije svega povećavaju se različite sanitarne mjere na mnogim javnim mjestima, dok se u pojedinim državama dezinficiraju javne površine. Dok rade škole i vrtići potrebno je osigurati pojačano čišćenje prostorija dezinfekcijskim sredstvima, a lokalne vlasti podižu razinu spremnosti u slučaju pojave većeg broja zaraženih koronavirusom.

Komunalne službe su sastavni dio interventnih timova koji svakodnevno sudjeluju na sastancima i brifinzima lokalnih vlasti širom svijeta, a internet osigurava kolanje tisuća sličnih vijesti koje potvrđuju i ilustriraju što se sve radi zbog povećanja spremnosti te zbog bolje informiranosti građana.

Stanovništvo se poziva na pojačano provođenje osobne higijene, smanjene putovanja i redukciju socijalnih kontakata, dok se vlasti brinu za javno zdravlje i simuliraju potrebne situacije za trajno uklanjanja virusa iz njihovih zajednica.

Komentiranje nije dozvoljeno.