SANACIJA POREČKOG ODLAGALIŠTA OTPADA JE PRI KRAJU: „Poreč i Istra mogu biti primjer drugima!“

Načelnica Sektora u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Aleksandra Ćilić obišla je radove na sanaciji nekadašnjeg odlagališta otpada Košambra u Poreču. Projekt sanacije vrijedan je oko 12,1 mil. KN, a od toga je 10. mil KN osigurano iz fondova EU.

Radovi napreduju prema planu, unatoč otežanim uvjetima zbog pandemije koronavirusa, a trebali bi biti gotovi do kraja srpnja. – Sama sanacija ima jako važan značaj ne samo za Poreč, već i za cijelu županiju. Uz  izgrađeni Centar za gospodarenje otpadom Kaštijun, sanacija odlagališta je slijed zatvaranja jednog bivšeg načina postupanja s otpadom i prijelaz na uređen i cjelovit sustav gospodarenja otpadom – rekla je načelnica Ćilić i zaključila kako Poreč i Istarska županija mogu biti primjer drugima kad je u pitanju zaštita okoliša.

Voditelj projekta Ivan Barbić je istaknuo kako je ovo još jedan od niza projekta kojim se Hrvatska usklađuje s direktivom EU i prelazi na sustav kružnog gospodarenja otpada. – Odlagalište Košambra se trajno zatvara, sanitarna ploha na kojoj se prije odlagao otpad se prekriva završnim prekrivnim sustavom geosintetskih materijala ukupne površine oko 30.000 metara kvadratnih, radi se sustav otplinjavanja. Takav način sanacije ima za cilj da nakon što se odlagalište zatvori ne bude nikakvih negativnih utjecaja na okoliš – kazao je Barbić.

Komentiranje nije dozvoljeno.