ŠABAC SMANJIO OTPAD ZA TREĆINU: Dobre odluke za zelenu budućnost

Šabac je jedan od rijetkih gradova u Srbiji u kojem se prikuplja komunalni otpad s cijelog teritorija, kako iz grada, tako i iz 50 sela. Preduvjet za to bila je izgradnja deponija kod Srijemske Mitrovice, a koju je financirala EU s oko 10 mil. EUR.

S vremenom je u gradu postavljeno i oko 50 zelenih otoka za recikliranje na kojima su postavljeni spremnici za staklo, plastiku, papir, tekstil, što je značajno smanjilo odvožene količine.  Sa svim otpadom iz 50 sela s više od 50.000 stanovnika, na odlagalištu se skladišti oko 35 tona otpada.

Također, JKP “Stari grad” koristi zeleni otpad, koji iznosi oko tri tisuće tona, za pripremu komposta, koji se koristi kao gnojivo za cvijeće, a dio se čak i prodaje. Ipak, s obzirom na to da se najveći dio otpada u Srbiji ne reciklira, postoje velike rezerve za zapošljavanje oko deset tisuća radnika u ovom sektoru i ostvarivanje značajnijeg prihoda od otpada, a isto tako,  država za sada ne potiče recikliranje.

Ipak, gradske vlasti planiraju još veći postotak recikliranog otpada, posebno iz kućanstava, što bi dodatno smanjilo količine na odlagalištu. Uz to, u pojedinim dijelovima grada primjenjuje se i pokretno reciklažno dvorište, gdje građani na osnovu predanih količina umanjuju svoje troškove za odvoz otpada. Sve ove odluke dovele su do toga da je smanjen otpad za trećinu, a čini se kako će se taj trend nastaviti i u budućnosti.

Komentiranje nije dozvoljeno.