REGIONALNI VODOVOD U CRNOJ GORI: Projekt od 40 mil. EUR nosi veći kapacitet za 120%

U Crnoj Gori se izgradnja vodovoda po važnosti i visini financijskih ulaganja približila izgradnji autoceste prema sjeveru, a riječ je o najvrjednijoj komunalnoj infrastrukturnoj investiciji. 2020. je označena kao važna godina za razvoj komunalne infrastrukture i investicija, a veliki projekt utjecat će na značajno povećanje kapaciteta regionalnog vodovoda za Tivat, Kotor i Herceg Novi.

Upravo se od Tivta gradi trasa novog cjevovoda kroz cestovnu infrastrukturu prema Herceg Novom, a sve će biti spojeno na regionalni vodovodni sustav. Općina Tivat je od 2010. godine uložila znatna sredstva u razvoj vodovodne mreži kako bi se stvorili preduvjeti za realizaciju niza kapitalnih turističkih projekata, poput Porto Montenegro, Lustica Bay, Qatar Diar itd.

Lokalni mediji ističu kako je važno da se sve izvodi sukladno planskoj dokumentaciji, a nadležne vodovodne službe u Tivtu ističu kako posljednjih godina nisu zabilježene nestašice vode te kako će se realizacijom ovog projekta stvoriti i viškovi koji mogu biti iskorišteni za buduća golf igrališta.

Do kraja ove godine pristupit će se realizaciji projekta u Baru i Ulcinju u vrijednosti od 12 mil. EUR i time će deset tisuća objekata konačno dobiti vodu za piće, ali i novi kanalizacijski sustav koji će biti spojen na suvremeno postrojenje za tretman otpadnih voda.

Investicije se odvijaju uz podršku međunarodnih financijera  poput njemačke KFW banke, ali i iz lokalnih izvora, te sredstvima vodovodnih tvrtki. S obzirom na porast turističkih kapaciteta izgradnja vodovodnih mreža na cijelom obalnom području predstavlja važan ulagački i strateški prioritet, kako bi se osigurala uredna opskrba i spriječila pojava restrikcija tijekom turističke sezone.

Komentiranje nije dozvoljeno.