RADIKALNE PROMJENE U ZAGREBU: Sve je spremno za novi model prikupljanja miješanog komunalnog otpada

Još je malo vremena ostalo do uvođenja novog modela prikupljanja miješanog komunalnog otpada u Zagrebu. Tako će od 1. listopada građani Zagreba morati usvojiti nove navike. „Prvi put u povijesti u Zagrebu će se plaćati odvoz komunalnog otpada tako da više plaćaju ljudi koji ne odvajaju, a manje oni koji odvajaju otpad. To je pravedan model”, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.
Zagrebački model zasniva se na tomu da se miješani komunalni otpad može odlagati samo u službenim, standardiziranim vrećicama, koje će od sredine rujna biti dostupne u Zagrebačkom holdingu i na 500 prodajnih mjesta u gradu Zagrebu.

Fiksni dio cijene bit će 45 kuna za građanstvo i 90 kuna za poslovne korisnike. Riječ je o cijeni obvezne minimalne javne usluge koja pokriva troškove kompletnog sustava i pripadajuće infrastrukture koja svakom korisniku omogućuje da odvojenom predajom otpada smanji količinu miješanog komunalnog otpada, a time i količinu otpada koji se obračunava u varijabilnom dijelu cijene.

Foto: ZGH – čistoća

Kupnjom službenih – ZG vrećica od 10, 20 ili 40 litara, koje će se prodavati u pakiranjima od 10 vrećica, korisnici plaćaju troškove zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada. Cijena jedne vrećice od 10 litara je dvije kune, od 20 litara četiri kune, a od 40 litara osam kuna.

Voditelj podružnice  ZGH – Čistoća Davor Vić također je istaknuo kako je ovo najpošteniji i najučinkovitiji sustav naplate odvoza miješanog komunalnog otpada jer nema više procjene po broju stanara i kvadraturi stana.

„Ovaj sustav od 1. listopada napokon stavlja naše korisnike u proaktivan oblik suradnje koji do sada nisu imali s nama. U Zagrebu su do sada spremnici bili postavljeni na javnoj površini na milost i nemilost svakome, i savjesnima i nesavjesnima. Sada infrastrukturu vraćamo korisnicima, da bude pod njihovom kontrolom.”

Najavljena je i informativna kampanja održavanjem javnih tribina, podjelom 390.000 letaka početkom rujna uz račune Zagrebačkog holdinga, postavljanjem 20.000 plakata u svim višestambenim zgradama i na ostalim javnim površinama, domovima zdravlja i ostalim gradskim institucijama, a sve informacije su građanima dostupne i na web stranici zgvrecice.cistoca.hr.

Komentiranje nije dozvoljeno.