PARLAMENT ODOBRIO NOVU DIREKTIVU O VODI ZA PIĆE: Osiguravanjem sigurnije vode iz slavina želi se smanjiti upotreba flaširane vode

Europski parlament usvojio je dogovor s državama članicama o novoj Direktivi o vodi za piće. Novim pravilima želi se poboljšati kvaliteta vode za piće u cijeloj Uniji te smanjiti potrošnja flaširane vode.

Riječ je o odgovoru na zahtjeve gotovo dva milijuna Europljana koji su podržali inicijativu „Right2Water“ za poboljšanje dostupnosti sigurne vode za piće svim Europljanima.

U tu svrhu države članice osigurat će besplatnu opskrbu vodom u javnim zgradama, a restorane, kantine i druge ugostiteljske objekte poticat će da nude vodu iz slavine besplatno ili uz nisku naknadu. Države članice trebale bi poboljšati i dostupnost vode ranjivim skupinama poput izbjeglica, nomadskih zajednica, beskućnika i manjinskih kultura poput Roma.

Isto tako, određivanjem strožih graničnih vrijednosti za neke onečišćujuće tvari, uključujući olovo, poboljšat će se kvaliteta vode iz vodovoda, čime će se stanovništvo potaknuti da umjesto flaširane vode pije vodu iz slavine. Direktiva će stupiti na snagu dvanaest dana nakon objave u Službenom listu Europske unije, a države članice morat će uskladiti svoje zakonodavstvo s Direktivom u roku od dvije godine.

Komentiranje nije dozvoljeno.