OTVORENA KONFERENCIJA O PRORAČUNIMA: Što se sve mijenja u novom Zakonu o proračunu?

U hotelu 4 opatijska cvijeta otvorena je druga po redu konferencija „Lokalni proračuni i komunalne investicije – proračuni za 2022.“ Nakon jučerašnjeg Okruglog stola na kojem su sudjelovali političari, predstavnici medija i akademske zajednice, danas je započeo dvodnevni program koji obuhvaća pet tematskih blokova o pripremi proračuna, preduvjetima za korištenje sredstava iz NPOO-a, reformi fiskalnog i teritorijalnog ustroja, digitalizaciji i transparentnim proračunima te lokalnim projektima i investicijama.

Konferenciju je otvorio državni tajnik Ministarstva financija Stjepan Čuraj. U svom je govoru istaknuo kako je pandemija u prošloj godini donijela štetu od 34 mlrd. KN, a uz to su nas pogodila i dva potresa koja su ostavila štetu od 129 milijardi kuna. „Sve to bio je jedan od glavnih preduvjeta za to što smo uspjeli ispregovarati znatno veća sredstva za NPOO“, kazao je Čuraj i istaknuo kako smo u 2020. imali deficit od 7,4 posto BDP-a. „NPOO sadrži ambiciozne, ali ostvarive ciljeve. On je alat za transformaciju, odnosno oblikovanje novih i inovativnih politika, ali i zelenu i digitalnu tranziciju“, kazao je državni tajnik. „Uz pametno upravljanje i menadžerski pristup, to možete shvatiti kao priliku za poboljšanje standarda i kvalitete života u vašim JLS“, nadodao je.

Osvrnuo se i na temu funkcionalnog spajanja JLS. „Funkcionalno spajanje će omogućiti kvalitetnije i ekonomičnije upravljanje, ali i dodatna sredstva i to je najbolje rješenje koje možemo ponuditi, s obzirom na to da imamo općine s problemima s fiskalnim kapacitetima. Primjerice, funkcionalno spajanje može obuhvatiti i pet-šest općina koje bi time dobile usluge koje trenutno nemaju“, istaknuo je.

Sudionike je javljanjem uživo pozdravio i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler. On se također osvrnuo na Nacionalni plan oporavka i otpornosti te istaknuo kako je riječ o velikoj prilici za razvoj te da sredstva moramo iskoristiti pametno. „NPOO je velika pomoć i bez premca će pružiti priliku za digitalnu i zelenu tranziciju“, kazao je Ressler.

Nevenka Brkić, voditeljica Službe za podršku sustavu financiranja jedinica lokalne i područne samouprave u Ministarstvu financija predstavila je novi Zakon o proračunu, koji bi trebao stupiti na snagu s prvim danom 2022. godine. Brkić je kazala kako se proširuju mogućnosti dugoročnog zaduživanja JLS i županija za investicije iz njihovih proračuna, ali i za projekte sufinancirane iz fondova EU. Također, uvodi se i dodatna decentralizacija upravljanja dugovima JLS i županija, a među novostima je i ukidanje obveze izrade planova razvojnih programa. Također, veliki naglasak stavljen je i na transparentnost proračuna pa se tako, istaknula je Brkić, novim Zakonom propisuje obveza javne objave informacija o trošenju proračunskih sredstava tako da budu lako dostupne i pretražive. Također, uvodi se i obvezna objava proračunskih dokumenata, kao i vodiča za građane.

Renato Petek, zastupnik u Skupštini Grada Zagreba u panel raspravi je komentirao izazove s narednim zagrebačkim proračunom. „Trenutno je u tijeku dubinska analiza stanja i mene također zanimaju razultati. Saznat ćemo je li ono što je gradonačelnik dobio prilikom preuzimanja vlasti ujedno i stvarno stanje“, kazao je Petek. „Ne možemo povećati prirez jer je već maksimalan. Ipak, Grad Zagreb je u posjedu imovine vrijedne 18 milijardi kuna. Prihodi od te imovine bi se trebali povećati ili stavljanjem u uporabu ili prodajom“, nadodao je Petek.

Saborski zastupnik i načelnik Općine Dubrava Tomislav Okroša istaknuo je važnost transparentnosti i komunikacije s građanima te nadodao kako imaju odlična iskustva s uključivanjem mladih.

Komentiranje nije dozvoljeno.