OTVOREN PRVI DALMATINSKI CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM: Bikarac započeo s probnim radom

Jučer je u Šibeniku svečano otvoren Bikarac, prvi Centar za gospodarenje otpadom u Dalmaciji, te je tako započeo s probnim radom. „Put do ovog modernog Centra za gospodarenje otpadom Bikarac nije bio ni jednostavan ni lagan i zato iskreno čestitam svima koji su uporno radili da se na Bikarcu izgradi ovako tehnološki moderno postrojenje. Osim stručne podrške, Fond je osigurao i skoro 60 milijuna kako bi se zaokružila financijska konstrukcija ovog 245 milijuna kuna strateški vrijednog projekta“, istaknuo je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić također je izrazio zadovoljstvo novim centrom: „Šibensko-kninska županija u budućnosti će gospodariti otpadom na znatno bolji i optimalniji način u odnosu na najveći dio Republike Hrvatske i time Šibenik i Šibensko- kninska županija mogu biti primjer drugima. Ovaj biser Dalmacije obiluje zaštićenim područjima i turistička djelatnost mu je neizmjerno bitna te na ovaj način optimiziraju jedan vrlo bitan segment svog funkcioniranja.“

Riječ je o trenutno najmodernijem postrojenju za mehaničko-biološku obradu (MBO) otpada u Republici Hrvatskoj. Ukupna vrijednost investicije iznosi 245 milijuna kuna za uspostavu sustava cjelovitog i održivog gospodarenja otpadom na području Šibensko-kninske županije, što uključuje izgradnju MBO postrojenja i pratećih objekata, izgradnju dviju pretovarnih stanica i nabavu specijalne opreme.

Sredstva su osigurana iz Kohezijskog fonda EU, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te Grada Šibenika.

Komentiranje nije dozvoljeno.