OTVOREN OSJEČKI KREMATORIJ: Znatno podizanje komunalnog standarda u Slavoniji i Baranji

Danas je s radom započeo osječki krematorij, a Osijek je tako postao drugi grad u Hrvatskoj koji nudi uslugu kremacije pokojnika. Rezultat je to projekta Grada Osijeka i komunalne tvrtke Ukop, a u izgradnju i opremanje je uloženo 3,5 milijuna kuna.

Osječki dogradonačelnik Boris Piližota kazao je kako se Grad Osijek odlučio za ovaj projekt prateći europske trendove i želje sugrađana te kako je izgradnjom krematorija postavljen novi komunalni standard, ne samo grada Osijeka nego cijele Slavonije i Baranje. „Krematorij je prilagođen postojećoj zgradi mrtvačnice i trenutačnoj infrastrukturi, tako da smo bitno smanjili trošak izgradnje. Uz krematorij, obnovljena je i mrtvačnica s novim digitalnim uslugama“, nadodao je.

Kremacija na osječkome Centralnom groblju koštat će 3.435 kuna, što je znatno niže u odnosu na troškove kremacije u Zagrebu. „Troškovi kremacije u Zagrebu iznosili su 6.300 kuna jer su uključivali trošak prijevoza urne i pokojnika, a cijena kremacije u Osijeku od 3.435 kuna obuhvaća uslugu preuzimanja pokojnika, izvršenje potrebnih evidencija i pregleda, kremacijski lijes, urnu, posebne plastične vreće te postupak kremacije“, pojasnio je Hrvoje Ostrički, direktor Ukopa.

U Gradu sada očekuju kako će se veliki dio ljudi u krugu od 100 kilometara odlučiti za uslugu kremiranja u Osijeku, osobito uzimajući u obzir brojne upite građana unazad zadnje dvije do tri godine, ali i porast trenda kremacije u Europi.

Komentiranje nije dozvoljeno.