OPORAVAK OD PANDEMIJE IMAT ĆE NEGATIVAN UTJECAJ NA OKOLIŠ: Raste globalna potražnja za energijom

Globalno energetsko izvješće Međunarodne agencije za energetiku (IEA) za 2021. godinu predviđa kako će emisije ugljičnog dioksida porasti na 33 milijarde tona, što je za 1,5 milijardi tona više od razina iz 2020. godine. Drugim riječima, riječ je o najvećem pojedinačnom porastu u posljednjih nekoliko godina, prenio je CNN.

“Ovo je zastrašujuće upozorenje da je ekonomski oporavak od krize s covidom-19 trenutno sve samo ne održiv za našu klimu”, rekao je izvršni direktor IEA-e, Fatih Birol. “Ako vlade širom svijeta ne krenu brzo smanjivati ​​emisije, vjerojatno ćemo se suočiti s još gorom situacijom 2022. godine.”

Naime, globalna potražnja za energijom trebala bi u 2021. godini narasti za 4,6 posto, najviše zahvaljujući potrebama zemalja u razvoju, što bi moglo rezultirati razinom iznad one u 2019., rečeno je u izvješću.

Očekivani porast potrošnje ugljena premašuje korištenje obnovljivih izvora energije za gotovo 60%, unatoč ubrzanju potražnje za solarnom energijom, energijom vjetra i vode. Više od 80% predviđenog rasta u potražnji ugljena u 2021. očekuje se iz Azije, predvođene Kinom. Potrošnja ugljena u SAD-u i Europskoj uniji je također na putu da poraste, no ostat će značajno ispod razina prije krize, rekla je IEA.

Međutim, ima i nekih dobrih vijesti. Više od polovice povećanja globalne opskrbe električnom energijom dolazit će iz obnovljivih izvora 2021. godine, djelomično potaknutih sve većom proizvodnjom solarne i energije vjetra iz Kine.

Komentiranje nije dozvoljeno.