Odlazak direktora Đure Horvata

 

Odlazak direktora Đure Horvata

Stručna javnost u komunalnom sektoru, ali i akademski, gospodarski i politički krugovi te vodeći nacionalni mediji danas notiraju kako je preminuo Đuro Horvat, poduzetnik i inovator, vlasnik međimurskog Tehnixa. Svi koji su ga poznavali upamtili su njegovu značajnu energiju i predanost, njegovu poslovnost te veliko vizionarstvo u kojem je snažno promovirao ekologiju i održivi razvoj kroz protekla desetljeća.

Značajan poduzetnik u europskim razmjerima bio je i dobitnik niza nagrada i priznanja, bio je između ostalog proglašen za europskog poduzetnika godine, ali uz sve te relevantne poslovno-društvene činjenice Horvat je bio običan, domaći čovjek koji nikad u srcu nije prestao biti krasan Međimurac koji neizmjerno voli i koji se ponosi svojom Hrvatskom i njenim ljudima. Puno puta je govorio o poštenju, pravici i o malom čovjeku, o potrebi da budemo bolji jedni prema drugima i upravo je tako živio i odnosio se prema svojih 500-tinjak zaposlenih. Tko se od radnika ženio, želio napraviti kuću ili zasaditi voćnjak uvijek je dobio obilnu podršku kod direktora Đure, nije on samo poklanjao i dijelio nego je skrbno i marljivo poticao svoje ljude da budu još bolji, da zadrže posao, da ostanu u Međimurju i da svi zajedno rastu unutar Tehnixa. Takvo socijalno poduzetništvo i takve vlasnike tvornica vrlo rijetko srećemo u tranzicijskim zemljama i zasigurno je Horvat jedan od upečatljivih poduzetnika poniklih iz naroda i koji se s ponosom oslanjao na nauk Stjepana Radića, ali je vješto koristio blagodati digitalnog doba i modernih tehnologija, proučavao je misli i djela Steva Jobsa i uvijek je nastojao biti korak ispred drugih.

Tijekom protekle pandemije nije mirovao, nego je sa svojim razvojnim timom osmislio niz novih tehnoloških rješenja koja su se uklopila u značajnu lepezu Tehnixovih proizvoda koji se plasiraju na globalnom tržištu. Nažalost, pokazalo se kako su nedavna događanja ostavila velike posljedice na njegovo zdravlje i Horvat je upravo zbog toga i pod velikim pritiskom otišao.

Teško je danas istaknuti njegovu najveću dimenziju po kojoj ćemo ga pamtiti, jer poslovna postignuća i rezultati su izrazito relevantni, ali njegova humana crta, ljudskost i gostoprimstvo su nešto što nadilazi poznate okvire, kao i predanost obitelji te ponos na obiteljske vrijednosti i na domete njegove djece i unuka. Njegove nešpricane jabuke i dobar gablec u radničkom restoranu ilustriraju jednostavnost i veličinu čovjeka koji je istovremeno bio dovoljno ambiciozan i sposoban da kvalitetno prezentira svoje znanje i proizvode na glavnim svjetskim sajmovima i događanjima u Munchenu ili u Bruxellesu, kao i na drugim kontinentima.

Đuro Horvat je bio poznata i markantna osoba u stručnim krugovima, težak protivnik nekim lobijima, odličan komunikator i velik prijatelj mnogim ljudima. Mnogi direktori komunalnih društava, načelnici i gradonačelnici, župani i ministri su brzo stjecali dojam kako ga poznaju oduvijek i kako mu se uvijek mogu obratiti. Nesumnjivo je kako je direktor Horvat obilježio proteklo razdoblje afirmacije ekologije i primjene održivih rješenja u komunalnom sektoru i općenito u hrvatskom gospodarstvu.

Uredništvo Komunala obitelji i prijateljima izražava iskrenu sućut.

Komentiranje nije dozvoljeno.