NOVI PROČISTAČ U LJUBLJANI: Spojit će se 98 posto kućanstava

Najveći slovenski kohezijski projekt započeo je još 2009. godine izradom dokumentacije, 2013. i 2014. su provedeni postupci javne nabave  i pribavljene okolišne dozvole, a 2016. je JASPERS odobrio izgradnju ovog postrojenja za 550.000 ES, uz neke izmjene.

Vrijednost projekta je 111 mil. EUR, od kojih EU sudjeluje s 69,1 mil., Republika Slovenija s 12,4 mil. te preostali dio financira grad Ljubljana u suradnji s okolnim općinama. Svrha izgradnje cjelokupnog sustava je modernizacija kanalizacije koja je prosječno stara oko 50 godina. Cilj je u čim većoj mjeri zaštititi podzemne vode koje se široko protežu ispod urbanog područja Ljubljane.

Postotak kućanstava priključenih na kanalizaciju već se povećao sa 68% na 88%, a nakon završetka ovog značajnog kohezijskog projekta 98% kućanstava u ljubljanskoj aglomeraciji bit će priključeno na kanalizaciju, s time da će biti uklonjeno 4.500 septičkih jama iz kojih otpadne vode nekontrolirano otječu u okoliš i ugrožavaju opskrbu pitkom vodom. Komunalno poduzeće Snaga Ljubljana odlučilo je u sklopu projekta uložiti u Krügerovu tehnologiju toplinske hidrolize, Exelys.

Ovu će dansku tehnologiju integrirati Krügerova matična tvrtka Veolia, a ista će se instalirati u novu zgradu na postojećem uređaju za pročišćavanje otpadnih voda. Postrojenje će omogućiti proizvodnju daleko većih količina bioplina iz mulja i na taj način postrojenje postaje energetski vrlo učinkovito i samodostatno.

Komentiranje nije dozvoljeno.