NOVA ZELENA JAVNA GARAŽA U ZAGREBU: Garaža u Martićevoj smanjuje emisije CO2 za 46 posto

Na krovištu javne garaže Gorica uskoro će se proizvoditi gotovo 50 posto električne energije potrebne za rad garaže tijekom godine, i to zahvaljujući projektu „Adaptacija krovišta JG Gorica s ugradnjom solarnih panela“ koji je započeo početkom ovog ljeta.

U sklopu adaptacije na krovište garaže ugrađuju se solarni paneli za potrebe fotonaponske elektrane koja će proizvoditi prosječno 42,5 MWh električne energije godišnje. Ovisno o dostupnosti sunčeve svjetlosti tijekom godine, procjenjuje se da će električna energija proizvedena iz solarnih panela biti dostatna za pokriće od 10 do čak 87 posto potreba garaže, a najviše u razdoblju od travnja do rujna, izvijestili su iz Zagrebačkog holdinga.

Uz smanjenje troškova električne energije, korištenjem električne energije proizvedene iz obnovljivog i čistog izvora kao što je sunčeva energija, smanjit će se emisija CO2 za 46 posto ili 9.980 kWh/a.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 597.000 kuna, od čega se 450.000 kuna odnosi na ugradnju solarnih panela, a ostatak na sanaciju krovišta. Projekt je u listopadu prošle godine prijavljen na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti za sufinanciranje korištenja OIE u zgradama javne namjene, u okviru kojeg će se sufinancirati ugradnja solarnih panela u iznosu od 40%, odnosno 180.000 kuna. Završetak projekta planiran je u listopadu ove godine.

Komentiranje nije dozvoljeno.