NEFORMALNI SASTANAK MINISTARA OKOLIŠA: Rasprava o novom klimatsko-energetskom paketu

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić sudjelovao je danas na neformalnom sastanku ministara okoliša Europske unije na kojem su glavne teme bile vezane uz klimu i bioraznolikost.

Budući da je prošle srijede Europska komisija predstavila svoj novi klimatsko-energetski paket, glavna tema prvog dana sastanka bila je upravo nova klimatska ambicija i zakonodavni prijedlozi koji će dovesti do ostvarenja izazovnog klimatskog cilja za smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. godine za 55% u odnosu na razinu iz 1990, izvijestili su iz Ministarstva.

„Fit for 55“ uvodno je predstavio izvršni potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans istaknuvši da će ostvarenje ovih ambicioznih ciljeva biti iznimno teško, ali kako se nada da ćemo proces tranzicije moći sagledati sa svim njegovim posljedicama, holistički, te da je ovo put prema novoj europskoj industriji koja počiva na kružnoj ekonomiji i inovacijama. „Katastrofe koje su proteklih dana pogodile zapadnu Europu zorno pokazuju da je cijena nečinjenja višestruko veća od cijene tranzicije. Jedina alternativa bilo bi odgađanje, ali Europska komisija to nipošto neće dozvoliti“, kazao je.

Većina ministara složila se u mišljenju da se radi o samoj suštini Europskog zelenog plana i da su predložene mjere dobro izbalansirane, ali da se radi o ispreplitanju brojnih sektorskih politika. Za zagađivače kao što su industrija, zrakoplovstvo i brodski promet situacija će se postupno pogoršavati, a od 2026. godine u sustav prikupljanja sredstava od emisijskih jedinica uključuju se i opskrbljivači energentima u zgradarstvu i prometu. Kako cijenu tranzicije ne bi osjetili isključivo građani, ključno je novac koji će se prikupiti iz dodatnih nameta na ugljik, usmjeriti na rješavanje socijalnih pitanja. „Paket je ambiciozan i proces će biti izazovan, a samo interakcija i komplementarnost između svih predloženih mehanizama donijet će željene rezultate. Alternativu klimatski neutralnom društvu nemamo!“, rekao je ministar Ćorić.

Novi klimatsko-energetski paket vrlo je opsežan, raspisan je na 3000 stranica i stručnjaci u europskim zemljama tek ga proučavaju i proračunavaju kakve će konkretno biti posljedice za svaku od zemalja. U pregovorima koji slijede između država članica i Europske komisije, a zatim i u usuglašavanju s Europskim parlamentom, paket će se do njegovog donošenja i implementacije u nacionalne propise dijelom i izmijeniti.

Komentiranje nije dozvoljeno.