NASTAVAK RADOVA NA IZGRADNJI VUKOVARSKOG PROČISTAČA: Zadnja faza važnog projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture

U vukovarskoj gradskoj vijećnici održano je svečano uručenje Ugovora za izvođenje radova za dovršetak izgradnje postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda grada Vukovara. Riječ je o jednom od pet ugovora u sklopu projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture grada Vukovara“, kojem je osnovni cilj poboljšanje sustava javne vodoopskrbe i odvodnje te pročišćavanje komunalnih otpadnih voda na području aglomeracije Vukovar.

U okviru ovog projekta riješena je problematika dijela vodoopskrbe i odvodnje te su optimizirana rješenja za opskrbu dovoljnih količina pitke vode odgovarajuće kvalitete te odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, s osnovnim ciljem zaštite zdravstvenog stanja i poboljšanja uvjeta života postojećih i novopriključenih stanovnika na projektnom području te općenito zaštite okoliša. Kako bi projekt priveli kraju potrebno je još dovršiti izgradnju pročistača, a koja je stala krajem 2018. godine zbog problema s izvođačem radova.

Direktor gradske tvrtke Vodovod grada Vukovara Dario Tišov pojasnio je kako je sada sklopljen ugovor s tvrtkom Gis Aqua, čime je napokon omogućen završetak izgradnje zadnje faze ovog važnog projekta. „Projekt Vukovar ukupno je težak 362 milijuna kuna te je preostalo dovršiti izgradnju pročišćivača otpadnih voda na lokaciji Petri Skela“, rekao je Tišov te dodao kako je vrijednost radova gotovo 71 milijuna kuna, a po svom dovršetku vrijednost pročistača bit će 140 milijuna kuna.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava istaknuo je kako su Vukovarci emotivno vezani za Dunav te je za kvalitetu života građana grada Vukovara, ali i općina Bogdanovci, Borovo i Trpinja koji su obuhvaćeni ovim projektom, izrazito važno da prije ispuštanja vode u Dunav, ona bude visoko obrađena kako bi mogli uživati u zdravoj, čistoj i lijepoj prirodi te kako bi se flora i fauna Dunava mogla normalno razvijati. „S realizacijom ovog projekta imat ćemo moderan uređaj za pročišćavanje koji će sve otpadne vode obraditi na način da se sve nečistoće i neugodni mirisi otklone te da voda koja će se ispuštati u Dunav bude čista i ekološki prihvatljiva“, zaključio je Penava.

„Građani Vukovara dobivaju kvalitetniju vodnu uslugu, preko 114 km cjevovoda će biti što izgrađeno što rekonstruirano, 950 novih priključaka na vodu,  preko 8.400 priključaka na sustav odvodnje, izgradit će se uređaj sa 42.100 ekvivalent stanovnika. Znamo da je osim kućanstava na sustav javne odvodnje priključeno i gospodarstvo, tako da će taj uređaj zasigurno imati veliku ulogu u zaštiti okoliša i prirode“, nadodao je Mario Spajić, zamjenik direktora Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu Hrvatskih voda.

Rok za izvođenje radova je 20 mjeseci, a puštanje u probni rad očekuje se za 14 mjeseci.

Komentiranje nije dozvoljeno.