MODERNE TEHNOLOGIJE NA GROBLJU: Predstavnici najvećih komunalnih poduzeća Hrvatske i Slovenije u studijskom posjetu Parkovima

Varaždinski Parkovi ugostili su  u petak predstavnike deset najvećih gradskih komunalnih poduzeća Hrvatske i Slovenije, kako bi im stručnjaci Parkova prenijeli svoja iskustva u hortikulturnom uređenju, po čemu je varaždinska tvrtka međunarodno prepoznata.

Tijekom radnog posjeta, sudionici su se upoznali s modernim poslovanjem tvrtke, koja je razvila sustav elektromobilnosti, pokrenula mobilni vodič po groblju Varaždin Cemetery, a značajna sredstva ulaže i u edukaciju posjetitelja i turističko promotivne aktivnosti, što je rastući trend u upravljanju grobljima u Europi.

Sudionici su  s domaćinom Alenom Runcom, direktorom Parkova posjetili Gradsko groblje Varaždin, službeno priznato kao jedno od najljepših u Europi i učlanjeno u asocijaciju Znamenitih europskih groblja. Budući su Parkovi član Asocijacije znamenitih groblja Europe, posjet je bio prilika i za edukaciju gostiju o provođenju turističko – promotivnih aktivnosti na groblju, te kako u suradnji s lokalnom zajednicom široj javnosti približiti groblja i povijest grada na drugačiji način.

Kao i druga poduzeća, parkovi se ove godine suočavaju s pojavom agresivnih štetnika poput tujinog potkornjaka, koji sustavno uništava tuju, zbog čega se i na varaždinskom groblju obavlja pojačani monitoring, a pojačane su i zaštitne mjere. Budući je 120.000 četvornih metara tuja simbol Gradskog groblja Varaždin uvelike zaslužno za njegov današnji status, Parkovi su brzo reagirali i od Hrvatskog šumarskog instituta naručili izradu studije zdravstvenog stanja tuja na groblju.

Direktor Parkova, Alen Runac, zadovoljan je kako kotira njegova tvrtka u branši, ali kaže da uvijek može i bolje. „Varaždinsko je groblje bilo simbol ljepote, ali i dobrog održavanja, što je uzajamno zavisno jer jedno bez drugo ne ide, a naša je misija sačuvati tu ljepotu. Pratimo svjetske trendove, ali ne idemo slijepo za njima jer upravo je originalnost  ono što Varaždinsko groblje čini jednim od najljepših u Europi, ali i svijetu“, zaključio je Runac.

Komentiranje nije dozvoljeno.